The New Stuff - Suit digital marketing

Θεωρία των Χρωμάτων: Τα oφέλη της στο Marketing

Sofia Konstantara


Η θεωρία των χρωμάτων είναι η τέχνη και η επιστήμη των χρωμάτων. Είναι η αντίληψη για τη μίξη των χρωμάτων, το πώς οι άνθρωποι τα αντιλαμβάνονται και το μήνυμα που αυτά επικοινωνούν.

Εσείς γνωρίζατε ότι τα χρώματα επηρεάζουν το πώς αισθανόμαστε και το πώς αντιδρούμε; Σύμφωνα με έρευνες οι χρωματιστές διαφημίσεις γεννούν 42% περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι οι ασπρόμαυρες. Τα δεδομένα αυτά δεν ισχύουν μόνο για τον κόσμο των social media. Παράδειγμα αποτελούν οι επαγγελματικές κάρτες. Είναι περισσότερο πιθανό να κρατήσει κάποιος την επαγγελματική σας κάρτα αν είναι χρωματιστή, παρά αν είναι ασπρόμαυρη.

Γιατί η θεωρία των χρωμάτων είναι σημαντική για μια καμπάνια;

Όταν τα μάτια έρχονται σε επαφή με ένα χρώμα, στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο. Στα νανοσεκόντς που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα χρώματα, δημιουργούνται στο άτομο διάφορα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα βαρεμάρα, ενδιαφέρον ή απέχθεια. Οι περισσότεροι marketers κάνουν αρκετές δοκιμές, ώστε να καταλήξουν στο καλύτερο οπτικό μέσο για την καμπάνια τους. Ωστόσο, για να φτάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά πλεονεκτήματα της θεωρίας των χρωμάτων.

Το χρώμα επηρεάζει την ψυχολογία του καταναλωτή

Το design της διαφήμισης κατευθύνει στρατηγικά τη ματιά του καταναλωτή και του υποδεικνύει πού να εστιάσει. Για να γίνει αυτό είναι καθοριστική η αντίληψη του χρώματος.

Η αρμονική χρήση των χρωμάτων επηρεάζει την ψυχολογία μιας διαφήμισης ή το οπτικό περιεχόμενό της. Η χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων (complementary colors)  μπορεί να δημιουργήσει ενοχλητικό αποτέλεσμα, ενώ η χρήση αναλογικών χρωμάτων (analogous colors) ίσως δημιουργήσει αίσθημα γαλήνης.

Επομένως, το αίσθημα που θέλει να δημιουργήσει ένας social media marketer στο κοινό που απευθύνεται, μπορεί να επηρεαστεί από τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσει στη διαφήμιση.

Η αντίθεση χρωμάτων αυξάνει το Conversion

Έχοντας και τα παραπάνω oφέλη στο μυαλό μας, η επιλογή του χρώματος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα μιας καμπάνιας, ειδικά όταν εστιάζει στα conversions. Οι μεγάλες αντιθέσεις χρώματος μαγνητίζουν το μάτι και το οδηγούν να εστιάσει σε μία διαφήμιση του site ή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως το call to action. Χρώματα όπως το κίτρινο και το κόκκινο συνήθως τραβούν περισσότερο τα βλέμματα.

Ο πελάτης συνδυάζει χρώματα με συναισθήματα

Με τα social media ο πελάτης δεν είναι απέναντι από το γραφείο σας για να διαπραγματευτείτε μία συμφωνία. Παρόλα αυτά, τα χρώματα μπορούν να τον πείσουν δημιουργώντας του συναισθήματα. Σίγουρα ο καθένας, από προσωπικές εμπειρίες, έχει συνδυάσει κάποιο χρώμα με ένα συναίσθημα. Υπάρχουν, όμως, γενικές παραδοχές για κάποια χρώματα. Για παράδειγμα, πολλοί ταυτίζουν το μπλε με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια ή το πράσινο με την ανάπτυξη και τον πλούτο. Πολυτελή brands συνήθως χρησιμοποιούν χρώματα όπως το χρυσό και το ασημί που αποπνέουν το αίσθημα της κομψότητας και της πολυτέλειας.

Το χρώμα μπορεί να διώξει τα αρνητικά συναισθήματα από τον πελάτη και να τον οδηγήσει να πάρει μια απόφαση ή να προβεί σε κάποια ενέργεια. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας για την επιλογή των πιο αποτελεσματικών χρωμάτων για μια καμπάνια στα social media είναι το κοινό στόχευσης.

Τα χρώματα αντιλαμβάνονται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους

Το κοινό στόχευσης και τα συναισθήματα που θέλει να προκαλέσει μια διαφήμιση είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή χρώματος. Για παράδειγμα, οι άντρες προτιμούν πιο έντονα και λαμπερά χρώματα, ενώ αποστρέφονται το μωβ. Αντίθετα, οι γυναίκες προτιμούν τα πιο απαλά και παστέλ χρώματα. Συνεπώς, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται ένας marketer, πρέπει να γίνει και η αντίστοιχη επιλογή χρωμάτων, ώστε να οικοδομηθεί αποτελεσματικά η καμπάνια στα social media.

Το χρώμα είναι καθοριστικός παράγοντας στην οικοδόμηση ενός brand

Μία από τις σημαντικότερες χρήσεις των social media είναι η οικοδόμηση του brand. 80% των καταναλωτών πιστεύουν πως το χρώμα αυξάνει την αναγνωρισιμότητα ενός brand. Παραδείγματα αποτελούν το Facebook και το Twitter, με το θαμπό μπλε και το μπλε του ουρανού αντίστοιχα.

Υπάρχουν 2 σημαντικοί παράγοντες για το χτίσιμο ενός brand γύρω από το χρώμα του:

  1. Επιλογή χρώματος που ταιριάζει με το επιθυμητό κοινό στόχευσης.
  2. Συνέπεια στη χρήση αυτού του χρώματος για το λογότυπο, τις διαφημίσεις, το site και άλλα.

Η σωστή επιλογή χρώματος για τις καμπάνιες στα social media γίνεται, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν τη σημαντικότητα ενός χρώματος, το πώς ερμηνεύεται στη γεωγραφική περιοχή που απευθυνόμαστε και το πώς αντιλαμβάνεται το κοινό στόχευσης κάθε χρώμα . Στην επιλογή του χρώματος μπορεί να βασιστεί η επιτυχία ή κάποιες φορές και η αποτυχία μίας καμπάνιας. Το καλό βέβαια με τα social media είναι ότι πάντα υπάρχει χώρος για δοκιμές, οι οποίες υποδεικνύουν, τελικά, την πιο σωστή επιλογή.

 

Advertising · Content · marketing · Online Marketing · Social Media

advertising · color theory · colors · Content · digital marketing · social media marketing

Agencies · Brand & Marketing Managers · Directors / Senior Management · Small Businesses

Communications · E-shop/ Internet Site / Blog · Media

Sofia Konstantara

Η Σοφία είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το ενδιαφέρον και η αγάπη της για τα social media και τη διαφήμιση την οδήγησαν να ασχοληθεί με τον τομέα του Digital Marketing και αυτή την περίοδο εργάζεται ως Media Executive στη Socialab.

Recently Published

»

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και αλλαγές ενόψει της νέας αγοράς εργασίας από το digital του Alba

»

9+1 συμβουλές για βελτίωση του conversion rate (B2B)

Βελτιστοποίηση των landing pages
»

Βελτιστοποίηση των landing pages

»

Η δύναμη του Real-Τime Marketing στην Digital Marketing Στρατηγική σας

»

Πως οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν υπαλλήλους μέσω των social media.

Instagram-Marketing-Expert-Delhi
»

Επιτυχημένο Instagram Marketing

»

Τα πλεονεκτήματα του Programmatic Advertising

»

5 λάθη στην digital branding στρατηγική που σου κοστίζουν

»

Ποια η έννοια του Penetration Testing και πως εφαρμόζεται στο site σας ;

retargeting-vs-remarketing-dsim
»

Η απόσταση ανάμεσα στο remarketing και το retargeting