A blast from the past: #logo31
Μια που η εβδομάδα έχει μια πολιτική χροιά, ας θυμηθούμε ένα case study για τα social media.
Ήταν Οκτώβρης του 2010 όταν η ΟΝΝΕΔ προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό σχεδιασμού του νέου της λογοτύπου. Ο καθένας μπορούσε να υποβάλλει ένα σχέδιο και πολλοί το κάνανε.
Ανάμεσά του, η Μαρία. Η Μαρία δεν ήταν γραφίστρια ή είχε κάποια εξοικείωση με την επικοινωνία, αλλά είχε Word και ήθελε να βοηθήσει. Έβαλε λοιπόν κάτω τα εργαλεία της και έφτιαξε αυτό:
Αποσπάσματα της συζήτησης μπορείτε να βρείτε εδώ καθώς και στο twitter με το hashtag #logo31 το οποίο παραμένει ζωντανό ακόμα και ένα χρόνο μετά.
Χάρη στη συζήτηση, το τραγικό αυτό logo απέκτησε τρομερό awareness και έτσι οι χρήστες αποφάσισαν να το ψηφίσουν κιόλας, για να δούνε κατά πόσο η ΟΝΝΕΔ θα το επέλεγε.
Όντως το φτάσανε στην πρώτη θέση, αλλά η ΟΝΝΕΔ έβγαλε το logo από την ανοικτή ψηφοφορία (με την πρόφαση πως έγινε με αίτηση της Μαρίας) και τότε το ενδιαφέρον του κοινού μοιράστηκε σε διάφορα άλλα επίσης κακά σχέδια, μεταξύ των οποίων και ένα logo που θύμιζε πολύ το logo των γερμανικών SS.
Τελικά με βάση τις ψήφους επιλέχθησαν τρία λογότυπα τα οποία υπάρχουν ακόμα και τώρα στη διεύθυνση logo.onned.gr.
Κανένα εξ’ αυτών δε υιοθετήθηκε από την ΟΝΝΕΔ, το logo της οποίας είναι σήμερα διαφορετικό και βρίσκεται στο site της.
Το ηθικό δίδαγμα για κάθε marketer είναι να ξέρει πως όταν ανοίγει μια διαδικασία προς το κοινό, το κοινό να μην αντιδράσει έτσι όπως περιμένει ο ίδιος.