The New Stuff - Suit digital marketing

E-Commerce Copywriting και πώς να θριαμβεύσετε

Ηλιάνα Χαλιμούρδα


Στην καθημερινή online πραγματικότητα υπάρχει ένα παιχνίδι που μόνο μερικοί καταλαβαίνουν και παίζουν. Το παιχνίδι αυτό είναι απλό. Για πόσο μπορείς να κρατήσεις απασχολημένους τους ανθρώπους που επισκέπτονται το site σου;

Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχεις αυτό, όμως ένας είναι ο πιο αποτελεσματικός, το να γράφεις κείμενο που πείθει τον αναγνώστη.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχεις φοβερό design στην ιστοσελίδα σου, να πουλάς τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς και να προσφέρεις μια σημαντική αξία στους καταναλωτές, αν όμως δεν έχεις πειστικό copy που να συνοδεύει και να περιγράφει τα προϊόντα σου, τίποτα από τα παραπάνω δε μετράει.

Πώς να γράφεις καλές περιγραφές προϊόντων

Οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί προμηθευτές χρησιμοποιούν το email marketing για να μετατρέψουν τους subscribers σε πραγματικούς πελάτες ή να πείσουν τους υπάρχοντες καταναλωτές να κάνουν αγορές ξανά. Ωστόσο, το email marketing δεν είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις αυτή τη μετατροπή. Τις περισσότερες φορές, αυτό που χρειάζεται είναι ένα καλό copy προϊόντος. Παρακάτω θα διαβάσεις μερικές στρατηγικές για να βελτιώσεις αυτή την πρακτική και να αναπτύξεις μια δυνατή σχέση με το πιθανό καταναλωτικό κοινό.

#1 Γνώριζε για ποιον γράφεις

Προκειμένου να μάθεις πώς να γράφεις ανταγωνιστικό κείμενο, πρέπει πρώτα να ξέρεις για ποιον γράφεις. Μόλις μάθεις ποιον ‘’υπηρετείς’’, η προσωπικότητα και η φύση του brand σου θα αποδοθούν στα copy σου. Ακόμα, αν γνωρίζεις λέξεις ή φράσεις που μόνο ο ιδανικός καταναλωτής θα καταλάβαινε και τις χρησιμοποιήσεις στα κείμενά σου, είναι μια καλή τεχνική τοποθέτησης των προϊόντων σου. Η αναζήτηση του ιδανικού καταναλωτή έχει γίνει πια εύκολη, αφού υπάρχουν sites που όχι μόνο δίνουν insights για τους στόχους και τα εμπόδια της αγοράς που στοχεύεις, αλλά προβάλλουν και τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους.

#2 Γράψε επικεφαλίδες που μαγνητίζουν

Σύμφωνα με μελέτη, 8 στους 10 ανθρώπους θα διαβάσουν την επικεφαλίδα του κειμένου σου αλλά μόνο 2 στους 10 θα προχωρήσουν στην ανάγνωση του υπόλοιπου κειμένου. Έχοντας αυτό κατά νου, το να γράφεις επικεφαλίδες που θα μαγνητίσουν τους αναγνώστες και θα τους τραβήξουν το ενδιαφέρον, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Μερικά tips που μπορείς να κάνεις γρήγορα και εύκολα για να βελτιώσεις τα headlines σου είναι το να είναι πρωτότυπα και μοναδικά, να είναι συγκεκριμένα και να είναι χρήσιμα.

#3 Εστίασε στα προνόμια κι όχι στα χαρακτηριστικά

Πόσες φορές έχει βρεθεί κανείς σε συνέντευξη για δουλειά και ένα από τα πράγματα που του ζητάνε είναι να πουλήσει κάτι; Αν έχεις περάσει κι εσύ από εκεί, τότε συνέβη ένα από τα δύο: είτε εξήγησες τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που πουλάς (π.χ. το χρώμα του ή το τι κάνει) ή παρουσίασες τα προνόμιά του, δηλαδή πώς θα αλλάξει τη ζωή του καταναλωτή. Η αλήθεια είναι, το καταναλωτικό κοινό δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι αυτό που πουλάς και τι κάνει, αλλά νοιάζεται για το τι προσφέρει και πώς θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη ζωή τους. Μια καλή τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις όταν γράφεις περιγραφές προϊόντων είναι να προσθέτεις ένα προνόμιο έπειτα από κάθε χαρακτηριστικό που παρουσιάζεις.

Όπως κάθε skill, το copywriting του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να εξελιχθεί. Ορισμένα από όσα ειπώθηκαν παραπάνω, μπορεί να είναι εύκολα υλοποιήσιμα και άλλα περισσότερο απαιτητικά και χρονοβόρα. Θα πρέπει, όμως, όλοι να έχουμε κατά νου ότι και τα τρία βελτιώνουν την εμπειρία του αναγνώστη και ο συνδυασμός τους μας δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών μας.

Advertising · Copywriting · E-commerce · How To · Online Marketing

copywriter · copywriting · marketing

Brand & Marketing Managers

Ηλιάνα Χαλιμούρδα

Η Ηλιάνα πρόσφατα αποφοίτησε από το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με κατεύθυνση Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις. Εργάζεται ως PR Executive στην οικογένεια της Socialab και της αρέσει να ενημερώνεται για τα νέα trends του digital κόσμου.

Recently Published

»

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και αλλαγές ενόψει της νέας αγοράς εργασίας από το digital του Alba

»

9+1 συμβουλές για βελτίωση του conversion rate (B2B)

Βελτιστοποίηση των landing pages
»

Βελτιστοποίηση των landing pages

»

Η δύναμη του Real-Τime Marketing στην Digital Marketing Στρατηγική σας

»

Πως οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν υπαλλήλους μέσω των social media.

Instagram-Marketing-Expert-Delhi
»

Επιτυχημένο Instagram Marketing

»

Τα πλεονεκτήματα του Programmatic Advertising

»

5 λάθη στην digital branding στρατηγική που σου κοστίζουν

»

Ποια η έννοια του Penetration Testing και πως εφαρμόζεται στο site σας ;

retargeting-vs-remarketing-dsim
»

Η απόσταση ανάμεσα στο remarketing και το retargeting