Μηχανισμός για email campaigns
Συνεχίζοντας τα περί email campaigns, λέγαμε το ότι μπορούμε να φανούν πολύ χρήσιμα τα emails των χρηστών.
Όμως, ο μηχανισμός αποστολής τους μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Μπορεί ένας μηχανισμός να αποδίδει και ένας άλλος να μην αποδίδει καθόλου;
Γιατί; Επειδή όταν μιλάμε για μαζικά emails, ο τρόπος αποστολής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Και όσο για περισσότερα emails μιλάμε και μεγαλύτερη συχνότητα αποστολής, τόσο μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο μηχανισμός.
Έτσι, για email campaigns με πάνω από 500 – 1.000 αποδέκτες οι οποίοι είναι καταναλωτές (και όχι συνεργάτες, franchisees και άλλοι με τους οποιους έχουμε two-way επικοινωνία, δηλαδή απαντάνε σε emails από αυτό το λογαριασμό) δε χρησιμοποιούμε κάποιο λογαριασμό με Outlook ή Webmail τύπου gmail, hotmail, yahoo κλπ.
Μετά, οι βασικοί μηχανισμοί που υπάρχουν είναι:
- Κάποιο web-based service
- Κάποιο desktop sofware (το οποίο μπορεί να περιέχει και υπηρεσία για SMTP servers ή και όχι)
Η διαφορά μεταξύ τους είναι θέμα εμπειρίας και απαιτήσεων.
Η καλή λύση είναι και ακριβή και την αποτελούν τα περισσότερα web-based services. Αυτά δίνουν πολύ καλά analytics. Θέλετε να μπορείτε να δείτε πόσοι άνοιξαν το email; Πόσοι έκαναν κλικ; Πόσοι κάνανε παράπονα ή το χαρακτήρισαν ως spam; Και το βασικότερο: Θέλετε list management, μεγάλη κλίμακα και έχετε καθαρή λύση; Τότε πρέπει να πάτε σε web service.
Σε διαφορετική λύση, ένα desktop sofware κατά πάσα πιθανότητα δε σας καλύπτει, εκτός αν γνωρίζετε το πώς να σετάρετε και έναν καθαρό SMTP server με SPF, ώστε να μην καταχωρείται το email σας ως spam.
Από την άλλη, αν σκοπεύετε να στείλετε mail σε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε ξαναεπικοινωνήσει, τότε το web service δε θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα καθώς τέτοια services έχουν υψηλές προδιαγραφές.
Για παράδειγμα:
- Το περιεχόμενο του email σας πρέπει να αποτελείται από κείμενο, όχι μόνο εικόνες (αλλιώς φιλτράρεται από πολλά anti-spam filters και ο χρήστης να μη το δει ποτέ).
- Πρέπει τα emails να είναι current, γιατί αν είναι παλιά και έχετε υψηλό bounce rate τότε θα σας κλείσουν το λογαριασμό.
- Επίσης, πρέπει να μην λάβετε παράπονα (τα οποία καταχωρούνται στην υπηρεσία τους) για spamming/abuse.
Γιατί όλα αυτά;
Επειδή θέλουν να κρατήσουν τους servers τους καθαρούς από spam.
Έτσι, αν πάνω από 0,1% των χρηστών σας θεωρήσουν ότι το mail αυτό τους ενοχλεί και το δηλώσουν κάνοντας κλικ στο σχετικό link στο κάτω τμήμα του email (το οποίο απαραιτήτως υπάρχει) τότε παραβαίνετε τους όρους χρήσης και θα σας κλείσουν το λογαριασμό σας.
Η καλύτερη λύση; Συμβουλευτείτε κάποιον που να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία αποστολής email με τη συχνότητα και όγκο που θα έχετε κι εσείς.
Και ρωτήστε τον πόσα clicks και πόσα opens να περιμένετε.