Νέα έρευνα της Focus Bari για την online συμπεριφορά των Ελλήνων
Όσοι ασχολούμαστε με το Digital Marketing και παρακολουθούμε την αγορά θα πρέπει να βασίζουμε τις αποφάσεις μας εκτός από την εμπειρία και τη διαίσθηση, σε αριθμούς και στοιχεία, τα οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα δεδομένης της γρήγορης αλλαγής τάσεων στον συγκεκριμένο χώρο.
H Focus Bari, κάνει καλή δουλειά σε αυτόν τομέα και εκδίδει κάθε 3 μήνες με μία έρευνα σχετικά με τις online συνήθειες των Ελλήνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο CATI και CAWI
Για να δούμε τι βρήκε για το 1ο 3μηνο του 2016…
Καταρχάς, το 77% των Ελλήνων πλέον σερφάρει στο διαδίκτυο. Το φύλο δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Η ηλικία όμως κάνει, καθώς οι ηλικίες 13-34 σερφάρουν με συχνότητα που πλησιάζει το 98% του πληθυσμού. Από εκεί και πέρα η χρήση του διαδικτύου μειώνεται σημαντικά ανάλογα με την ηλικία, για να φτάσουμε στο ηλικιακό γκρουπ 65-74, από το οποίο σερφάρει μόλις το 35%. Η διάρκεια της σύνδεσης στο internet επίσης διαφέρει ανά ηλικία. Πχ, οι νέοι 18-24 μένουν συνδεδεμένοι πάνω από 4 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ το γκρουπ 65-74, μόλις το μισό απ’ αυτό.
Όσον αφορά την χρήση των smartphone, το 60% των Ελλήνων φαίνεται να κατέχει από ένα τουλάχιστον, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι στις ηλικίες 13-44. Από αυτούς, τα ⅔ συνδέονται στο internet καθημερινά με το smartphone.
Σε επίπεδο νοικοκυριών τώρα,
- το 75% αυτών (2.774.000 νοικοκυριά) έχει σταθερό τηλέφωνο,
- το 24% έχει συνδρομητική τηλεόραση και
- το 67% αυτών έχει πρόσβαση στο internet

Μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο ανά νοικοκυριό
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει βέβαια και μια άλλη ηλικιακή ομάδα: Αυτή των 7-12 χρονών, η οποία και είναι ενδεικτική για το πως έχουν αλλάξει οι νέες γενιές σε σχέση με την τεχνολογία και για το που θα κατευθυνθεί η συμπεριφορά των χρηστών στο άμεσο μέλλον.
Πλέον, το 83% των ατόμων 7-12 χρονών χρησιμοποιεί το internet. Σε αυτό έχουν πρόσβαση:
- το 37% από tablet
- τo 34% από σταθερό υπολογιστή
- τo 33% από laptop
- τo 21% από κινητό τηλέφωνο
- τo 2% από TV
Ενδιαφέροντα ποσοστά, ειδικά αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα νοικοκυριά παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
Τέλος, η έρευνα έδειξε πως 1 στα 5 παιδιά 7-12 χρονών στην Ελλάδα έχουν δικό τους κινητό.