Fans τίνος;
Είχα πρόσφατα μία συζήτηση για το πώς γίνεται ένα πιο αγαπημένο και παιχνιδιάρικο προϊόν (ας το πούμε Product A) μπορεί να έχει λιγότερους fans στο facebook από ένα άλλο βαρετό προϊόν (ας το πούμε Product B).
Και φυσικά είπα ότι όλα έχουν να κάνουν με τις ενέργειες του κάθε προϊόντος: πότε ξεκίνησε η σελίδα, τι ενέργειες έχει κάνει, πόσο buzz έχει κάνει. Δε φαινόταν ότι έπειθα το συνομιλητή μου, οπότε μου έδωσε συγκεκριμένο παράδειγμα για τις δύο σελίδες.
Τα προϊόντα δεν είναι στην ίδια κατηγορία και όντως το Product A έχει λιγότερους fans. Και τα δύο προϊόντα έχουν πρόσφατες σελίδες και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.
Με μία βασική διαφορά όμως:
Στο Product A ο πελάτης είχε ζητήσει πως σε κάθε διαγωνισμό θα πρέπει να δίνουν μόνο προϊόντικά δώρα, ενώ στο Product B είχε δώσει το ελεύθερο να δίνουν ότι δώρο κρίνουν σκόπιμο για να μεγαλώσει η σελίδα.
Έτσι, το Product A που έχει αντρικό κοινό δίνει σαν δώρα προϊόντα μικρής αξίας και τα οποία είναι αυτά που παρασκευάζονται στο εργοστάσιό του αποκλειστικά. Όμως το Product B μοιράζει δωροεπιταγές πολλαπλάσιας αξίας από γνωστή αλυσίδα ρούχων και έχει γυναικείο κοινό.
Μου δείχνουν τις σελίδες με απορίες ως προς το γιατί η σελίδα του Product B πάει καλά και του Product A έχει μείνει πίσω. Τους κοιτάω με απορία: «Μα αφού το ένα μοιράζει δωροεπιταγές για ρούχα και το άλλο μοιράζει απλά προϊόντα, λογικό δεν είναι;»
«Μα», μου λένε, «το Product A έχει μεγαλύτερο potential, είναι πιο παιχνιδιάρικο, έχει καλύτερο δημιουργικό.»
Και εκεί ξεκίνησα να εξηγώ τα εξής απλά:
- Καλό το δημιουργικό, αλλά πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι το δημιουργικό από μόνο του σπάνια φέρνει νούμερα. Και εννοώ πολύ σπάνια. Το δημιουργικό είναι για να χαίρονται όσοι το δημιουργούν και ίσως κάποιοι από τους fans που θα το δούν. Αλλά δε φέρνει νούμερα.
- Όταν μοιράζεις δωροεπιταγές από γνωστή αλυσίδα ρούχων στη σελίδα σου και τους ζητάς να κάνουν like στη σελίδα σου, προφανώς και θα κάνουν like. Αλλά όχι γιατί τους αρέσει η σελίδα σου ή το προϊόν σου. Κάνουν like γιατί θέλουν να κερδίσουν τα ρούχα. Είτε τους ζητήσεις να κάνουν like στη σελίδα του προϊόντος σου που την έχεις φτιάξει με πολλή αγάπη και στοργή είτε σε μια σελίδα ενός άγνωστου brand, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: Θα κάνουν like γιατί τους δωροδοκείς (με την πραγματική έννοια του όρου), όχι γιατί τους αρέσει το brand σου.Ομοίως, οι διαγωνισμοί με δώρα iPads φέρνουν αποτέλεσμα (ceteris paribus) αλλά ο κόσμος που μπαίνει ενδιαφέρεται για τα iPads, όχι για το προϊόν. Μην ξεγελιόμαστε.
Και φυσικά δεν λέω ότι δεν πρέπει να κάνεις διαγωνισμό που να δίνεις τέτοια δώρα, γιατί προφανώς θέλεις να έχεις μια δυνατή σελίδα. Απλά σου λέω να μη συγκρίνεις τη μία σελίδα με την άλλη γιατί η μία μεγαλώνει με βάση το ένα concept και η άλλη με το άλλο.
Όσο πιο επιθυμητά τα δώρα που δίνεις στο κοινό σου, τόσο πιο μεγάλο θα είναι αυτό. Αλλά είναι μάλλον fans των δώρων που δίνεις παρά του δικό σου προϊόντος.