KONY 2012
Αυτό το άρθρο δεν αφορά το social media marketing. Αφορά τον κόσμο που απαρτίζει τα social media. Και πιστεύω ότι υπάρχουν ιστορίες εκεί μέσα που κάθε άνθρωπος πρέπει να ακούσει και που κάθε marketer πρέπει να καταλάβει, προκειμένου να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ online και offline συμπεριφορά του κοινού του.
Η ιστορία αφορά έναν παραγωγό που θέλει να μιλήσει για τα εκλήματα το Joseph Kony, ενός οπλαρχηγού στην Uganda που έχει απαγάγει και στρατολογήσει πάνω από 30.000 παιδιά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους βρώμικους σκοπούς του.
Λέει λοιπόν την ιστορία του Jacob, ενός παιδιού που γνώρισε στην Αφρική προ δεκαετίας. Και τη λέει τόσο ζωντανά που δε μπορείς να μην παρακολουθήσεις ολόκληρο το 30λεπτο βίντεο που ανάρτησε στις 5 Μαρτίου.
[youtube= http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc]
Χτίζει awareness για το πρόβλημα με ένα βίντεο που διαρκεί 30 λεπτά, όχι 30 δευτερόλεπτα. Γιατί αυτό είναι το μέσο. Γιατί αυτή είναι μια πραγματική ιστορία. Γιατί ο κόσμος θα τον ακούσει. Γιατί έχει χτίσει ένα community για την καμπάνια του εδώ και 8 χρόνια.
Και έτσι ένας παραγωγός έχει χτίσει ένα grassroots campaign για το θέμα που τον ενδιαφέρει και πήρε 40.000.000 views σε 3 ημέρες. Χωρίς πολιτικά μέσα, χωρίς κανάλια.
Αναγκάζοντας κανάλια, πολιτικούς και celebrities όχι μόνο να τον ακούσουν αλλά να κάνουν κάτι γι αυτό. Αναγκάζοντας τον Barack Obama να στείλει βοήθεια.
Και τώρα, αυτός ο παραγωγός, θα μας βγάλει στους δρόμους στις 20 Απριλίου να κάνουμε το Joseph Kony γνωστό.
Watch.