Search Engine Optimization
Ο Γιώργος (ένας είναι ο Γιώργος σε ότι αφορά SEO projects), εμπνευσμένος από τον Περικλή (αυτός κι αν είναι ένας στο Online Marketing) έγραψε ένα πολύ ωραίο άρθρο που δείχνει το πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα με το SEO.
Αρκετοί που έχουν sites με πλούσιο περιεχόμενο (και φυσικά αυτό δεν αφορά τα περισσότερα brands) έχουν από καιρό καταλάβει την αξία του, αλλά παρόλα αυτά προσπαθούν με ένα και μόνο συστατικό να φτιάξουν γλυκό. Και δυστυχώς τα γλυκά δε γίνονται έτσι.
Η δική μου εμπειρία πάντως λέει ότι οι περισσότεροι marketeers μεγάλων brands που έχουν physical Points Of Sale (και δεν πουλάνε κυρίως μέσα από site), ακόμη δεν έχουν καταλάβει πλήρως τη διαφορά μεταξύ Search Engine Optimization (SEO, προφέρεται σέο στην Ελλάδα) και Search Engine Marketing (SEM, προφέρεται σεμ στην Ελλάδα).
Για να τα αποσαφηνίσω λοιπόν στα γρήγορα για όσους είναι ακόμα στην αρχή, θα πάρω για παράδειγμα το Google αφού είναι η μόνη γενική μηχανή αναζήτησης που όλοι εμπιστευόμαστε:
Στο παρακάτω παράδειγμα, όπου αναζητούμε μπαλόνια, όλα τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στα δεξιά καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν ελαφρύ κίτρινο φόντο αποτελούν SEM και όχι SEO.
Η διαφορά είναι ότι τα αποτελέσματα SEM πληρώνονται για κάθε κλικ που παίρνουν. Αν κάποιος κλικάρει ας πούμε στους Φασουλήδες που είναι το δεύτερο πληρωμένο αποτέλεσμα, τους χρεώνει.
Πόσο τους χρεώνει; Αυτό εξαρτάται από τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο συγκεκριμένο keyword που ψάξαμε (μπαλόνια) και το πόσοι θέλουν να διαφημιστούν σε αυτό.
Αντίθετα όμως, αν κάποιος κλικάρει στο πρώτο από τα φυσικά αποτελέσματα, το balloon.gr, τότε το balloon.gr δεν πληρώνει τίποτα. Το να βγαίνεις σε καλή θέση στα φυσικά αποτελέσματα είναι θέμα SEO. Το να πληρώνεις για κάθε επισκέπτη είναι θέμα SEM. Και τα δύο φυσικά είναι θεμιτά μέσα, αλλά το καθένα έχει τη στρατηγική του για την οποία χρησιμοποιείται. Συνήθως, καλό είναι να χρησιμοποιούνται και τα δύο.
Φυσικά, το ότι δεν πληρώνεις για κάθε επισκέπτη για SEO δε σημαίνει ότι δεν πληρώνεις. Το καλό SEO είναι θέμα επιστήμης, καθώς ο τρόπος που το Google αποφασίζει τα αποτελέσματα που θα δείξει και τη σειρά ταξινόμησής τους είναι βάσει αλγορίθμου.
Και όπως μερικά πράγματα παραμένουν μυστικά, έτσι μένει μυστικός και αυτός ο αλγόριθμος (και συνεχώς εξελίσσεται) και τα συστατικά του.
Η πρώτη ερώτηση που ακούω συνήθως μετά από αυτό είναι: «Δηλαδή, μπορείτε να με κάνετε να βγαίνω εγώ σαν πρώτο αποτέλεσμα όταν ψάχνουν για τον ανταγωνιστή μου;» Η απάντηση είναι πως τα πάντα είναι δυνατά. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και οικονομικά…