The New Stuff - Suit digital marketing

Video και η “σχέση” του με το Facebook Reach

Stefanos Doudountsakis


Εξετάζοντας την εφαρμογή των videos στα social media, διαπιστώσαμε πως οι χρήστες τα επιλέγουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή περιεχομένου. Σίγουρα αυτό αποτελεί ένα επίτευγμα, αν φανταστεί κανείς ότι διανύουμε μια εποχή όπου οι χρήστες των social media διαρκώς και με μεγάλη ταχύτητα κινούνται από μία θεματική ενότητα σε μία άλλη.

Εξαιτίας των εικονικών και δημιουργικών δυνατοτήτων, το περιεχόμενο ενός video μπορεί να συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές, τοποθετώντας με αυτόν τον τρόπο την εταιρεία σας στο επίκεντρο της προσοχής για νέους και πιθανούς πελάτες. Επιπλέον, με τη χρήση ενός video μπορείτε να κερδίσετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε viral content και να αυξήσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τη δημοτικότητα του brand σας.

Παρατηρούμε πως πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επενδύουν σε video content, εκ των οποίων το Facebook ομολογουμένως το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με την Sheryl Sandberg (COO, Facebook), το Facebook κατάφερε πρόσφατα να φτάσει το 1 εκατομμύριο video posts από ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Η παγκόσμια παρουσία και χρήση του Facebook προσφέρει σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συνδεθούν με το κοινό τους και να διευρύνουν την έκθεσή τους, καθιστώντας το το τέλειο μέρος για ενέργειες marketing και συγκεκριμένα, αυτές που είναι βασισμένες στο video.

facebook-video-world2

Η δύναμη του video στο Facebook

Με περισσότερους από 1.71 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, το Facebook είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ένα μέσο συγκέντρωσης ειδήσεων, άρθρων, παιχνιδιών, διαφημίσεων και πολλών άλλων. Οι χρήστες αναζητούν καθηλωτικό (engaging) περιεχόμενο που θα τους αποτρέψει από το να συνεχίσουν σε μια άλλη σελίδα. Ο μέσος χρήστης του Facebook ξοδεύει περίπου 20 λεπτά σε αυτό. Επομένως, συνοπτικά σε διάρκεια videos τους βοηθούν να διαχειριστούν όσο καλύτερα μπορούν τον χρόνο αυτό (και ενδεχομένως τους ενθαρρύνουν να μείνουν και περισσότερο).

Επιπλέον, το Facebook πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, αποτελεί  κατάλληλο έδαφος για την επιτυχημένη χρήση video, λαμβάνοντας υπόψιν το χαρακτηριστικό του autoplay που μπορεί και συγκεντρώνει περισσότερους viewers. Συγκεκριμένα, οι χρήστες με αυτό το χαρακτηριστικό, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για να δουν ένα video, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα για προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού.

Το video αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για τα brands, και αποτελεί λύση στο πρόβλημα που διαμορφώνει πολλές φορές το περιορισμένο reach που αντιμετωπίζουν αρκετές σελίδες στο Facebook. Είναι όμως το video content πάντα αποδεκτό από τους χρήστες; Παρακάτω θα εξετάσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά που επηρεάζουν την αποδοχή και κοινοποίηση ενός video από τους χρήστες των social media.

Τι καθιστά ένα video Facebook αποδεκτό από τους χρήστες;

Υπάρχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν το ποσοστό αποδοχής και κοινοποίησης από τους χρήστες.

1. Να είναι διασκεδαστικό

Το βασικό κίνητρο για την κοινοποίηση περιεχομένου στο Facebook είναι η διασκέδαση των φίλων σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες που έχουν γίνει. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε αστεία videos, videos με κατοικίδια ζώα και videos με παιδιά, να κερδίζουν πολλά views και shares. Οι χρήστες σε γενικές γραμμές προτιμούν να βλέπουν videos που τους κάνουν να νιώθουν καλά. Δηλαδή ένα video αστείο ή χαριτωμένο, έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει μεγάλη απήχηση στο Facebook.

funny-video-of-cats-stealing-dogs-beds-funny-video-for-kids

2. Να είναι μικρό σε διάρκεια

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των δημοφιλέστερων videos του Facebook είναι το ότι είναι μικρά σε διάρκεια και στοχευμένα. Η μειωμένης διάρκειας συγκέντρωση που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους τον 21ο αιώνα, απαιτεί δραστικές βελτιώσεις στον κόσμο του marketing. Οι πλατφόρμες των social media επιτρέπουν τη δημιουργία video από 6 έως και 60 δευτερολέπτων σε μήκος, δικαιολογημένα εξαιτίας των απαιτήσεων από τους χρήστες. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ένα video έχει 10 δευτερόλεπτα να κερδίσει την προσοχή ενός χρήστη. Μετά τα 30 δευτερόλεπτα το ποσοστό αυτό πέφτει κατά 33%.download

Ιδανικά και σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τα videos στο Facebook οφείλουν να έχουν μήκος περίπου 15 δευτερόλεπτα, οπότε και έχετε αρκετό χρόνο να κερδίσετε την προσοχή ενός viewer. Αν γίνει η επιλογή της χρήσης video 60 δευτερολέπτων, αυξάνεται το ρίσκο να χάσετε τους viewers και να επικοινωνήσετε το μήνυμα που θέλετε.

3. Τροποποίηση video για silent playback

Σύμφωνα με έρευνα της Digiday,  85% των videos του Facebook παρακολουθούνται με κλειστή την επιλογή του ήχου, οπότε πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν δημιουργείται περιεχόμενο. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για να εντυπωσιάσει και περιλαμβάνει λεζάντες για κάθε αφήγηση και διάλογο.

vid_fb

Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορούν να ληφθούν υπόψη

Εάν φτιάχνετε video για το Facebook, ένα ακόμα θέμα για σκέψη είναι η επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής. Θέλετε οι viewers σας να κοινοποιήσουν ένα video ή θέλετε να κατευθυνθούν στο site σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εκπτώσεις ή ειδικές προσφορές;

Συμπεριλάβετε το λογότυπο του brand σας στο video, αλλά με προσοχή. Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατάχρηση εικόνων και στοιχείων που αναφέρονται άμεσα στην εταιρεία σας. Θυμηθείτε, προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια πιο οικεία εικόνα της εταιρείας σας ανάμεσα στους χρήστες σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά πληροφορίες για την εταιρεία μας, όπως για παράδειγμα το λογότυπο.

Προσθέστε αν είναι δυνατό μια μικρή περιγραφή, ικανή να προσελκύσει viewers και προσπαθήστε να αποφύγετε να διακινδυνεύσετε την ποιότητα του περιεχομένου. Videos μικρής διάρκειας πρέπει πάντα να προσφέρουν αξία στον χρήστη ώστε να επιστρέφουν πίσω στο brand.

Συγκεντρωτικά, ο συνδυασμός αποδεκτού περιεχομένου για ένα video και η χρήση αυτού μέσω της πλατφόρμας του Facebook μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στο Facebook reach προς όφελος της αναγνωρισιμότητας της επιχείρησής σας. Δοκιμάστε τη χρήση του video στο Facebook ακολουθώντας τα βασικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω και θα διαπιστώσετε κι εσείς με την σειρά σας πως θα κερδίσετε περισσότερους μοναδικούς (unique) χρήστες και θα αυξήσετε με αυτόν τον τρόπο το reach της σελίδας σας στο Facebook.

Advertising · Content · Facebook · Mobile · Social Media

Content · digital marketing · Facebook · video · Viral

Brand & Marketing Managers · Small Businesses

Stefanos Doudountsakis

Ο Στέφανος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών πάνω στο International Marketing από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde καθώς και προπτυχιακού τίτλου από το ΤΕΙ Πατρών πάνω στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο ενθουσιασμός καθώς και η διαρκής περιέργειά του για την εξέλιξη του Marketing και της Digital προέκτασής του, τον οδήγησαν στην ενεργή ενασχόληση στον τομέα του Digital Marketing. Αυτήν τη χρονική περίοδο εργάζεται ως Media Executive στην εταιρεία Socialab.

Recently Published

»

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και αλλαγές ενόψει της νέας αγοράς εργασίας από το digital του Alba

»

9+1 συμβουλές για βελτίωση του conversion rate (B2B)

Βελτιστοποίηση των landing pages
»

Βελτιστοποίηση των landing pages

»

Η δύναμη του Real-Τime Marketing στην Digital Marketing Στρατηγική σας

»

Πως οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν υπαλλήλους μέσω των social media.

Instagram-Marketing-Expert-Delhi
»

Επιτυχημένο Instagram Marketing

»

Τα πλεονεκτήματα του Programmatic Advertising

»

5 λάθη στην digital branding στρατηγική που σου κοστίζουν

»

Ποια η έννοια του Penetration Testing και πως εφαρμόζεται στο site σας ;

retargeting-vs-remarketing-dsim
»

Η απόσταση ανάμεσα στο remarketing και το retargeting