X

Infographic: Good or Evil

Το κάτωθι infographic κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Σκοπός του να μας αφυπνίσει σχετικά με τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε εσκεμμένα ή άθελά μας με τη Google, την Apple, το Facebook.

Εκεί που το Facebook ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για θέματα privacy, το Google φαίνεται να παίρνει την πρωτιά μετά την είδηση πως συνεργάζεται με την CIA πάνω στην εταιρεία Recorded Future που παρακολουθεί το web σε πραγματικό χρόνο για να προβλέψει το μέλλον (όχι παίζουμε).

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο κώδικας ηθικής του Google συνοψιζόταν μέχρι πρόσφατα στο ρητό “don’t be evil“. Πρόσφατα, η ατάκα αυτή έγινε “don’t be evil unless it’s good for the shareholders“. Και αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι η μετοχή της εταιρείας είχε πέσει κατά $150 από την αρχή του έτους και έπρεπε κάτι να κάνει η Διοίκηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως να μην έπρεπε να μας κάνει εντύπωση η είδηση πως το Google συμφώνησε με τη Verizon να δίνουν προτεραιότητα σε κάποιες εφαρμογές στο Internet αντί σε άλλες, σπάζοντας έτσι το Net Neutrality, δηλαδή την ουδετερότητα στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. (Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη είδηση του 2010 και δυστυχώς επειδή τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια και πολύπλοκα, η αντίδραση του κοινού ήταν μετριοπαθής.)

Κι αν όλα αυτά ακόμα δε σας κάνουν εντύπωση για τα δεδομένα που μοιραζόμαστε, αναλογιστείτε τα όσα είπε ο Eric Schmidt, CEO της Google:

«Ξέρουμε περίπου ποιός είσαι, περίπου που μένεις, περίπου ποιοί είναι οι φίλοι σου […] Δε νομίζω ότι η κοινωνία καταλαβαίνει τι συμβαίνει όταν τα πάντα είναι διαθέσιμα, γνωστά και καταγεγγραμμένα […] Κάθε νέος μια μέρα θα (πρέπει να) μπορεί να αλλάζει αυτόματα το όνομά του όταν ενηλικιωθεί για να αποποιηθεί τις νεανικές του κατεργαριές που έχουν αποθηκευτεί στα social media των φίλων του.»

Είπατε τίποτα;

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.