X

Μπορεί να μοιραστείς αυτό το άρθρο. Θα το διαβάσεις όμως κιόλας;

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε μια έρευνα από το University of Columbia και το National French Institute η οποία κατέληγε σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η έρευνα κατέληγε στο γεγονός πως μόνο το 41% όσων μοιράζονται ένα άρθρο στα social media το διαβάζουν κιόλας. Το ποσοστό φαίνεται αποκαρδιωτικά μικρό, αλλά ξέρουμε πως όλοι μας το έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας και τα data υπάρχουν για να υποστηρίξουν αυτά τα συμπεράσματα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα dataset με 2,8 εκ. shares, 75 δισ. potential views, και 9,6 εκ. κλικ σε 59.088 διαφορετικές σελίδες. Όλα αυτά μέσα από το Twitter. Για ζωντανό παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πόσα retweets και likes πήρε το παρακάτω tweet στο οποίο ξέχασαν να συμπεριλάβουν το link του.

Πως μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε όλα αυτά;

Καταρχάς, τα ευρήματα λένε πολλά για τον τρόπο που χειριζόμαστε την πληροφορία σήμερα. Και αυτός είναι μια παρενέργεια της πληθώρας πληροφοριών, άρθρων, εικόνων, βίντεο και διαφημίσεων με τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από το internet. Από τη μία, οι publishers ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσοχή του κοινού. Από την άλλη, το “μοντέλο” που επικρατεί στο internet ανταμείβει περισσότερο την ποσότητα και λιγότερο την ποιότητα. Τα social media βέβαια είναι ιδανικά για να ικανοποιήσουν τους publishers ποσοτικά. Συνεπώς, αυτό καταλήγει στο να γίνεται ένας πόλεμος του πόσα likes, clicks και shares θα πάρουν τα άρθρα. Αυτό είναι πιο εύκολο όταν έχεις 100 άρθρα απ’ ότι αν έχεις  δύο. H ποιότητα του άρθρου έρχεται σε δεύτερη μοίρα και εντέλει κανέναν δεν φαίνεται να νοιάζει τι κάνει ο χρήστης αφού μπει στη σελίδα.

Μια άλλη παρενέργεια αυτής της συμπεριφοράς είναι και η εξής: Επειδή ακριβώς ο τρόπος που μοιραζόμαστε content στα social media επηρεάζει το πως θα μας “σερβίρεται” αυτό το content, τότε μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου όλοι μοιράζονται τα ίδια και τα ίδια viral posts, καθώς οι αλγόριθμοι τα βλέπουν σαν τα πιο δημοφιλή άρθρα. Εν τέλει αυτό που φαίνεται στα timelines μας είναι τα posts με τους πιο ακραίους και εντυπωσιακούς τίτλους. Αυτό θα έπρεπε να μας ανησυχεί καθώς σιγά σιγά επικρατούν λίγοι και ισχυροί publishers, εμμέσως χάνεται η πολυφωνία στο διαδίκτυο και έχει ως αποτέλεσμα την μαζικοποίηση του ιντερνετικού κοινού αλλά και την πόλωση του. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

(Hint: Αρχίζει από “Χαζο” και τελειώνει σε “κούτι”)

Το να γράψει κανείς έναν εντυπωσιακό τίτλο είναι εύκολο, ειδικά για έναν διαφημιστή ή publisher που ξέρει το κοινό του. Η πρόκληση είναι να προσφέρει αντίστοιχα ποιοτικό περιεχόμενο κάτω από τον τίτλο και αυτό είναι κάτι που εμείς ως διαφημιστές πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας όσο και αν η πίεση του ανταγωνισμού μας ωθεί σε πρακτικές που ευνοούν την ποσότητα και όχι την ποιότητα.

ΥΓ. Αν διαβάζεις αυτό τώρα και το κάνεις share, τότε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! είσαι είσαι μέλος ενός πολύ ξεχωριστού γκρουπ που διαβάζει κάτι πριν το μοιραστεί στη σελίδα του!

Nontas Karavias: Ο Νώντας εργάστηκε για 4 χρόνια σε φαρμακευτική βιομηχανία αλλά συνειδητοποίησε πως η δυναμικότητα και οι ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει ο χώρος του digital marketing είναι αυτά που του δίνουν το κίνητρο να δημιουργήσει. Πλέον είναι ο Media Manager στη Socialab και παράλληλα κάνει το μεταπτυχιακό του Marketing στο ALBA Graduate Business School.

This website uses cookies.