X

Χρυσή Αυγή εκτός facebook

Το Facebook πρόσφατα αποφάσισε να μπλοκάρει τα profiles όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το Έθνος, καθώς και τα profiles στελεχών από τοπικές οργανώσεις επειδή οι αναρτήσεις τους παραβίαζαν την πολιτική του κοινωνικού δικτύου.

Το Facebook έχει κάθε λόγο να προβεί σε αυτή την κίνηση αφού στα Terms Of Service του αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε ανάρτηση κάποιου χρήστη που προσβάλλει πρόσωπα, φυλές, θρησκείες, και ιδεολογίες, αποβάλλεται από το δίκτυο.

Οι αντιδράσεις που θα προκληθούν από αυτήν την ενέργεια σίγουρα θα είναι πολλές καθώς υπάρχουν διάφορες τοποθετήσεις για την ελευθερία του λόγου στο facebook αλλά και γενικότερα στα κοινωνικά δίκτυα.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν να μου δημιουργούνται απορίες περί ελευθερίας λόγου, περί λογοκρισίας, και γενικά περί παιδείας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο μπορεί ο καθένας από εμάς να εκφράζει την άποψη του ελεύθερα ακόμα και αν εμπεριέχει ρατσιστικά σχόλια ή αν αυτές οι απόψεις πρέπει να παύουν να είναι ελεύθερες όταν προσβάλλουν και- ακόμα χειρότερα- όταν επιτίθενται σε άλλους ανθρώπους.

Οπότε και το Facebook για κάποιους μπορεί να έχει περιορίσει την ελευθερία του λόγου και να έχει λογοκρίνει κάποιους χρήστες όμως για κάποιους υπερασπίζεται το δικαίωμα ενός ανθρώπου να είναι διαφορετικός και να μην φοβάται κάποιους άλλους.

Προσωπικά συμφωνώ με το ότι το Facebook είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και οι όροι τίθενται από τους δημιουργούς και τους διαχειριστές του. Αν αποφασίσει να εξαιρέσει κάποιους από την υπηρεσία του, αυτό είναι δική του απόφαση και δεν οφείλει εξηγήσεις. Μία εμπορική επιχείρηση που θέτει η ίδια τους όρους λειτουργίας της μπορεί να κάνει τέτοιες διακρίσεις.

 

Ιωάννα Μιχαηλίδου: Η Ιωάννα Μιχαηλίδου είναι Account Executive στη Socialab και έχει εμπειρία στο marketing στο χώρο των τροφίμων.

This website uses cookies.