X
    Categories: SEO

Fake profiles & Black hat SEO

Καθένας έχει κάποιος στόχους να φτάσει. Και αρκετοί όμιλοι που έχουν σαν βασικό περιεχόμενο τη δημιουργία και το marketing περιεχομένου έχουν κάποια fake accounts στα social media για να προωθούν το περιεχόμενό τους.

Φανταστείτε λοιπόν ποιο website προωθεί ένα fake profile με την ακόλουθη profile pic:

Αναρωτηθείτε πόσα ακόμα profiles αναλόγων προσόντων υπάρχουν.

Έχω κρατήσει καμιά 10αριά screenshots από το εν λόγω profile και όλα στα σειρά δείχνουν ένα και μόνο πασίγνωστο διεθνές ειδησεογραφικό site.

Γιατί; Δύο βασικοί λόγοι:

  1. Ο άμεσος λόγος είναι η επισκεψιμότητα. Με φωτογραφία μιας ωραίας γυναίκας, όλο και κάποιοι θα τσιμπήσουν να δούνε τι διαβάζει για να βρούνε ένα πάτημα και να της πούνε κάτι.
  2. Ο έμμεσος -αλλά πιο ισχυρός- λόγος είναι το SEO. Το προφίλ αφενός κάνει like στα άρθρα του site και έμμεσα καλεί κι άλλους να κάνουν. Με δεδομένο ότι το Social Media Optimization είναι ένα μεγάλο μέρος του SEO (ειδικά για όσους έχουν ήδη κάνει τα βασικά), η τακτική αυτή είναι ουσιαστικά black hat SEO, δηλαδή αυτό που απαγορεύεται να κάνει κάποιος.

Προσωπικά, χαίρομαι που μπορώ να αναγνωρίζω τέτοια παραδείγματα από sites χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές για να κάνουν το SEO τους, γιατί σκοπεύω ένα προς ένα να κάνω report στη Google, ώστε να τα αφαιρέσει από το index τους ή έστω να τους καταλογίσει penalty points και να τους χαλάσει τα σχέδια.

Γιατί; Επειδή δεν είναι δίκαιο.

Όταν είσαι διεθνής παίκτης στην ειδησεογραφία με ισχυρό κώδικα ηθικής τον οποίο δημοσιεύεις στο site σου και βάζεις σαν πρώτη αξία του οργανισμού σου την ακεραιότητα, τότε όταν δραστηριοποείσαι στην Ελλάδα δε θα κάνεις εκπτώσεις σε αυτό για να βγεις μπροστά.

Ευτυχώς, η Google παίρνει σοβαρά τέτοιες ενημερώσεις από το κοινό, ειδικά όταν ένας reputable χρήστης τους δείχνει πως ένα site σπαμάρει για να ανέβει στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πρόσφατα είχε κατεβάσει το διεθνές site της Interflora επειδή είχε spam links. Και φυσικά κατεβάζει sites όλη την ώρα (δείτε εδώ για μερικά δείγματα που ανανενώνονται συνεχώς).

Θα χαρώ πολύ να δω άλλα sites που αγωνίζονται πραγματικά και τίμια για τους επισκέπτες τους να ανεβαίνουν στα αποτελέματα του Google.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

View Comments (0)

  • Αυτό δεν αποτελεί παρά μόνο σταγόνα στον ωκεανό του black hat. Χωρίς υπερβολή. Όσο για το report, δεν πρόκεται να έχει κανένα αποτέλεσμα.
    Πιστεύω πάντως ότι περισσότερο γίνεται για λόγους exposure και virality παρά για seo. Η φωτογραφία προφίλ το αποδεικνεύει :)

This website uses cookies.