X

Instagram ToS

Τα νέα χτύπησαν το newsfeed μου κατά ριπάς. Το instagram λέει πως θα μπορεί να πουλήσει τις φωτογραφίες των χρηστών σε τρίτους έναντι αμοιβής και οι χρήστες δε θα έχουν δικαιώματα, ούτε θα λαμβάνουν royalties.

Αυτό λέει τουλάχιστον ο τίτλος των ειδήσεων και τείνω να τον πιστέψω, χωρίς να το ψάξω. Άλλωστε το θέμα μου δεν είναι αυτή καθαυτή η είδηση.

Το θέμα μου είναι όλες αυτές οι αλλαγές όπως και η πρόσφατη αλλαγή στο governance του facebook δείχνουν να μην είναι ικανές να συγκεντρώσουν πραγματική αντίδραση από τους χρήστες, πέρα από κάποια προσωρινά εξαγριωμένα posts από τους χρήστες περί αποχώρησης. Και μετά από 1-2 εβδομάδες, όλα μέλι-γάλα, σαν μην υπήρξε ποτέ θέμα.

Το instagram, ιδιοκτησίας facebook, πήγε ένα βήμα παραπάνω από αυτό που είχε κάνει το facebook, το οποίο ζήτησε να πάρει πίσω ένα μέτρο που είχε θέσει το ίδιο μερικά χρόνια πριν, το οποίο «προστάτευε» το privacy των χρηστών.

Ίσως στο instagram κάποιοι διαγραφούν. Ειδικά κάποιοι επαγγελματίες φωτογράφοι ή content creators (κυρίως εταιρείες).  Αλλά η πλειοψηφία δε θα το κάνει. Η υπηρεσία δε θα σταματήσει.

Και προς τι ο πανικός; Για το ότι κάποιος προσφέρει μια υπηρεσία χωρίς να τη χρεώνει και αντίστοιχα λέει πως αν βγάλει κέρδος από το content των χρηστών, θα το κρατήσει; Σοβαρά;

Δηλαδή το Facebook τι κάνει; Μας παρέχει το περιβάλλον στο οποίο παράγουμε περιεχόμενο ώστε να πουλήσει μετά σε διαφημιζόμενους την πρόσβαση σε εμάς, στοχευμένη με άπειρα στοιχεία που συλλέγει για εμάς.

Και στα δύο εμείς δίνουμε περιεχόμενο και χρόνο δωρεάν και το μέσο πληρώνεται για το πώς τα αξιοποιεί. Εμένα δε μου φαίνεται περίεργο.

Στην τελική, αν θέλουμε να βγάζουμε από τις φωτογραφίες μας, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες που το υποστηρίζουν αυτό. Simple as that.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

View Comments (0)

  • Θα έπρεπε να σου φανεί περίεργο γιατί θέτει εντελώς νέους όρους στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν.
    Φαντάσου να αρχίσει το wordpress.org να πουλάει τα κείμενα των χρηστών σε εκδοτικούς οίκους.

    • Δεν τα πουλάει σε εκδοτικούς αλλά τα «πουλάει» σε όλους εμάς για να αξιοποιήσουν κι άλλοι τις υπηρεσίες του WP. Στην τελική, κάθε χρήστης επιλέγει αν είναι ΟΚ με αυτό το business model κι αν όχι, πάει σε άλλη πλατφόρμα. Δε βλέπω να φεύγουν πολλοί, κι ας φωνάζουν τώρα κάποιοι...

  • To instagram κέρδισε μια δωρεάν και εκτεταμένη ανάλυση των Terms of service του πριν τους εφαρμόσει (έγινε ίσως και με σκοπιμότητα για να δουν έως που τους παίρνει;) και φυσικά θα αναθεωρήσει τα κείμενα όπως ανέφερε σε ανάρτηση. Απο αυτά που διάβασα promotion post θα πουλάει, όπως κάνει το facebook

This website uses cookies.