X

My Zara

Σπάνια μιλάω για την αγορά της μόδας, κυρίως επειδή δεν θεωρώ ότι είμαι up-to-date. Καταλαβαίνω όμως μερικές κλασικές αξίες και μία από αυτές είναι τα καταστήματα Zara.

Ο ιδρυτής της Inditex, Amancio Ortega, το 1999, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ένας από τους λόγους που αγαπάω τα Zara είναι πως χρησιμοποιούν το marketing με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες.

Εκ πρώτης, παρόλο που απευθύνονται σε ευρύ καταναλωτικό κοινό, δε διαφημίζονται σχεδόν ποτέ. Τα έξοδά τους για διαφήμιση είναι περίπου στο 0,5% του τζίρου τους όταν ο μέσος όρος στο industry είναι στο 20% – 30%.

Πώς το καταφέρνουν λοιπόν να είναι κυρίαρχοι στο θέμα της μόδας με μηδενική διαφήμιση; Όλα έχουν να κάνουν με το συνδυασμό «καλή ποιότητα, πάντα εντός μόδας, καλή τιμή»

(Στο μυαλό μου τα έχω λίγο σαν τα IKEA της μόδας. Χωρίς την ανάγκη για συναμολόγηση.)

Το μοντέλο είναι λογικό να δουλεύει: Το κοινό είναι από αυτά που αν βρούν κάτι καλό δε θα χάσουν την ευκαιρία να το πάρουν. Κάποιες φορές, τα Zara είναι ένα μικρό affordable luxury. Και σίγουρα το -κυρίως γυναικείο- κοινό θα μιλήσει στις φίλες του για το fashion shopping που έκανε.

Τα Zara λοιπόν, τα οποία δεν κάνουν ποτέ διαφήμιση και γενικά δεν δίνουν έμφαση στις αναφορές τους στα media, έχουν δώσει έμφαση σε κάτι: Στη σελίδα τους στο Facebook.

Η σελίδα τους έχει προσελκύσει 15 εκατομμύρια fans (χωρίς διαφήμιση;) και κάθε ανάρτηση έχει μερικές δεκάδες χιλιάδες shares.

Τι είναι αυτό που κάνει τη #1 εταιρεία σε ένα από τα πιο διαφημιζόμενα industries να έχει διαφορετική άποψη; Μήπως η αξία που βλέπουν ότι τους προσφέρει μια τέτοια σελίδα;

Και όχι, δε μείναμε εκεί. Έχουν και αξιολόγη σελίδα στο Pinterest, λογαριασμό στο twitter, κανάλι στο YouTube και αρκετά ακόμα.

 

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.