X

Δημόσια Δεδομένα Εγκληματικότητας

Ο Νίκος Δρανδάκης είναι ο άνθρωπος που προσωπικά συνδέω περισσότερα με τα ανοικτά δεδομένα. Δε μου έκανε λοιπόν εντύπωση ότι διάβασα πρώτα από εκείνον το RT για την αστυνομία που δίνει πλέον ανοικτά δεδομένα εγκληματικότητας.

Στο Δελτίο Τύπου, η Αστυνομία εξηγεί πως δίνει ανοικτά τα στοιχεία για κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες με σκοπό την ανάπτυξη ερευνών και υπηρεσιών που θα βοηθήσουν τον πολίτη.

Τα στατιστικά αυτή τη στιγμή είναι μάλλον ελλειπή, αν και σίγουρα ακόμα και αυτό το επίπεδο πληροφορίας είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Προσωπικά βλέπω χρήσιμη μια μελλοντική ενσωμάτωση τέτοιων στοιχείων σε χάρτες που έχουν να κάνουν με το real estate, σε ένα εργαλείο όπως είναι τα στατιστικά του LandGuru.gr που έχουν δεδομένα για τις τιμές ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Το να γνωρίζεις πού βρίσκεται το κάθε ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρεσαι και παράλληλα να ενημερώνεσαι για την εγκληματικότητα της περιοχής νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον καθένα. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα εξτρά layer πληροφορίας σε κάθε χάρτη, από GPS μέχρι Google Earth.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Αστυνομία να δίνει και πληροφορίες για τη διεύθυνση (ακόμα και στο περίπου) και τις λεπτομέρειες κάθε εγκλήματος (π.χ. διάρρηξη σπιτιού με πιθανότερο σημείο εισόδου το μπαλκόνι). Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να προστατευθούμε και να δούμε πως η προφύλαξη του κοινού κάμπτει την εγκληματικότητα σε βάθος χρόνου.

Πάντως, στη σελίδα για τα Δημόσια Δεδομένα της Αστυνομίας μπορεί να βρει κανείς και τα δεδομένα για τα τροχαία ατυχήματα, κατηγοριοποιημένα σε σοβαρά, ελαφρά και θανατηφόρα. Μαζί υπάρχει και περιγραφή των συνθηκών και της ώρας του ατυχήματος, πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη για να γνωρίζουμε υπό ποιές συνθήκες είναι κάποιοι δρόμοι (ή οδηγοί) ασφαλείς.

Πιστεύω θα είχε αξία και αυτό αν ενσωματωθεί σε GPS και έχω μια φωνητική προειδοποίηση για το ότι πλησιάζω σε στροφή στην οποία έχουν σημειωθεί 2 θανατηφόρα ατυχήματα τον τελευταίο χρόνο.

Συγχαρητήρια στην Αστυνομία γι αυτή της την κίνηση και ελπίζουμε σε πλουσιότερη πληροφορία στο μέλλον.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.