X

Retargeting vs Remarketing

Retargeting vs Remarketing

Η ραγδαία εξέλιξη του Digital Marketing είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας. Ένα μέγαλο κεφάλαιο αυτού είναι η επαναστόχευση των χρηστών που επισκέπτονται το site μας. Αυτό επιτυγχάνεται με το λεγόμενο retargeting-remarketing. Είναι γεγονός ότι μόνο το 2% των χρηστών που επισκέπτονται ένα website για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν αγορά. Για το λόγο αυτό, η στρατηγική επαναστόχευσης είναι πλέον διαδεδομένη, διότι στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεών μας με την προσέγγιση εν δυνάμει πελατών ή ήδη υπαρχόντων.

Τι είναι επαναστόχευση-retargeting?

Είναι η διαδικασία προσέγγισης του 98% των ανθρώπων που έφτασαν στο website μας και έκαναν κάποια δραστηριότητα στις σελίδες αυτού, αλλά δεν ολοκλήρωσαν κάποιο call to action (όπως αγορά ή ολοκλήρωση φόρμας στοιχείων κλπ). Θα περιγράψουμε τη διαδρομή ενός χρήστη για να γίνει πιο κατανοητό.

1) Ένας χρήστης επισκέπτεται το site μας.

2) Εγκαταλείπει τη σελίδα χωρίς να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια.

3) Στη συνέχεια επισκέπτεται κάποιο άλλο site.

4) Εμφανίζεται στον χρήστη η διαφήμισή μας στα επόμενα site που επισκέπτεται ή γενικά στο internet.

5) Ο χρήστης έχοντας προηγουμένως επισκεφτεί το site μας, βλέποντας τη διαφήμισή μας,  κλικάρει, διότι πλέον του είναι οικείο και επιστρέφει στο site μας όπου βάση δεδομένων πραγματοποιεί κάποια ενέργεια (όπως αγορά προϊόντος).

Το Retargeting είναι λοιπόν μια τακτική επαναστόχευσης, η οποία όμως επιτυγχάνεται μέσω online διαφημίσεων ή μέσω καμπανιών που έχουν στηθεί στα social media. Οι χρήστες με τη σειρά τους συνδέονται με το website μας λόγω αυτών των διαφημίσεων και των καμπανιών που βλέπουν σε αυτά τα μέσα.

Τι είναι επαναστόχευση-remarketing?

Ο όρος remarketing είναι άμεσα συνδεδεμένος με την στρατηγική του email marketing για την επαναπροσέγγιση χρηστών. Αυτά τα emails με την σειρά τους, αναφέρονται π.χ σε προϊόντα για τα όποια έψαξαν ή τα οποία πρόσθεσαν οι χρήστες στο καλάθι του site μας. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το email marketing είναι πολύ αποδοτικός τρόπος επαναπροσέγγισης χρηστών, είναι διότι το 94% αυτών χρησιμοποιούν τα emails τους καθημερινά, επομένως είναι πολύ εύκολο να φτάσεις σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν επισκεφτεί το site έστω μια φορά .

Ποια είναι η διαφορά retargeting-remarketing;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μιλάμε σχεδόν για τον ίδιο τρόπο επαναπροσέγγισης των χρηστών, με στόχο να ολοκληρώσουν μια ενέργεια στο site μας. Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη στρατηγική προσέγγισης που ακολουθούμε στην κάθε περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε τις εργασίες μας για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, το retargeting συνδέεται άρρηκτα με το Business Manager εργαλείο του Facebook, όπου η παρακολούθηση επιτυγχάνεται μέσω του Facebook Pixel. Αντίστοιχα, το remarketing συνδέεται με το δίκτυο της Google, όπου  η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει είτε μέσω του Google Analytics, είτε μέσω του website remarketing tag από το Google Ads.

Αν και οι δύο υπηρεσίες μας δίνουν στοχεύσεις βάσει παραμέτρων URL και events, διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο στόχευσης των χρηστών που σε συνδυασμό με τη στόχευση βάσει παραμέτρων URL και event δίνουν ένα μοναδικό κοινό σε κάθε υπηρεσία. Για την απόλυτη εφαρμογή όλων αυτών, η κατάλληλη λύση είναι ένα Agency που να διαθέτει τα κατάλληλα τμήματα.

Συμπερασματικά, το retargeting και το remarketing είναι και οι δύο αποτελεσματικές μέθοδοι η κάθε μια στον τομέα της. Γι’ αυτό, ο συνδυασμός και των δύο αποτελεί την απόλυτη στρατηγική για την προώθηση της Digital Marketing δράσης μας, η οποία θα συντελέσει στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του website μας.

Nantia Kazana: Η Νάντια Καζάνα είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και διαθέτει Professional Diploma in Digital Marketing. Αυτή την περίοδο εργάζεται στη Socialab ως media executive.

This website uses cookies.