X

Τα SM επηρεάζουν όλη την εταιρεία, όχι μόνο το marketing

Ένα πολύ καλό θέμα φέρνει προς συζήτηση ο Αλέξανδρος Καραβίτης της Viva Travel, ο οποίος κάνει highlight κάποιες απαντήσεις που έδωσαν οι χρήστες στο ερώτημα της Aegean Airlines την προηγούμενη εβδομάδα για το αν θα φύγουν οι fans για τριήμερο.

Εν γένει, τα σχόλια απο πολλούς χρήστες είναι ενάντια στην εταιρεία για τις τιμές που έχει στα εισιτήριά της. Πολλά ακόμα σχόλια θα βρείτε και στο συγκεκριμένο status update στο facebook page της Aegean.

Ο Αλέξανδρος βγάζει κάποια συμπεράσματα για το τι συμβαίνει αλλά σε αυτά θέλω να προσθέσω ακόμη ένα, το οποίο είναι και τελικά ο λόγος που αγαπάω τα social media προτίστως σαν χρήστης παρά ως marketer:

Στα social media υπάρχει δημοκρατία (και ενίοτε και οχλοκρατία). Αυτό σημαίνει πως αν κάνεις κάτι που οι καταναλωτές σου δεν θεωρούν σωστό, θα αντιδράσουν. Θα στην πούνε, θα σε κράξουν.

Στα κανάλια δε μπορούνε να σε βγάλουν, γιατί είσαι μεγάλος. Αλλά το «θα σε βγάλω στα social media» είναι ένα επαναλαμβανόμενο trend.

Αυτού του είδους οι πιέσεις, όσο αποκτούν περισσότερη μάζα και φωνή, προκαλλούν σιγά-σιγά αλλαγές, αναγκάζοντας τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές όχι μόνο στο πώς και τι επικοινωνούν (αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου) αλλά στο πώς συμπεριφέρονται σε όλα τα aspects των λειτουργιών τους: εξυπηρέτηση, τιμολογιακή πολιτική, παροχή core service, οικολογία, ΕΚΕ.

Τα πάντα θα ξεψαχνίσουν. Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά στην εταιρεία σου, κάποια στιγμή θα έρθει στην επιφάνεια και θα σε φάνε ζωντανό.

Και για να μη νομίζεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι με το να μην μπεις στα social media θα αποφύγεις κάτι τέτοιο, τότε γελιέσαι. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά ήδη συμβαίνει, δε το έχεις δεί γιατί δεν κάνεις monitoring και δεν είσαι εκεί ούτε για να το ακούσεις και να αλλάξεις, αλλά ούτε και για να απαντήσεις.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.