X

Ο φόβος των παλιών μέσων για τα νέα

Κάποιοι δημοσιογράφοι που προέρχονται από παλιά μέσα και καλούνται να δουλέψουν στο Internet φαίνεται πως ουκ ολίγες φορές μεταφέρουν και τη νοοτροπία του παλιού μέσου. Εκείνο του μέσου που ακούει Internet και σκέφτεται «εχθρός».

Αυτό το συμπέρασμα μπορώ να βγάλω εγώ όταν το Time, ένα περιοδικό του οποίου η ιστορία ξεκινάει το 1923 και έχει ίσως διαγράψει την πιο επιτυχημένη πορεία στα έντυπα μέσα, αναφέρει πως το Foursquare και το FarmVille είναι ανάμεσα στις 50 χειρότερες εφευρέσεις. Τα αναφέρει ανάμεσα σε αποτυχημένα (εμπορικά μιλώντας) προϊόντα όπως το Betamax, τον Clippy και το Microsoft Bob.

Οι λόγοι του Time για να συμπεριλάβει στη λίστα αυτα δύο αυτά προϊόντα είναι για το μεν Foursquare πως βοηθάει μια γενιά ανθρώπων να ζει εικονικά, για το δε FarmVille πως τρώει πολύ χρόνο. Από πότε είναι αυτά κριτήρια για να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στις χειρότερες εφευρέσεις; Μόνο το Time γνωρίζει.

Μήπως – λέω εγώ τώρα – θέλανε να βάλουνε κάτι πιο πρόσφατο στη λίστα τους ώστε να τραβήξει λίγο κόσμο το site? Γιατί αλλιώς σίγουρα αυτή η λίστα δε θα αποτελούσε είδηση.

Κάτι παρόμοιο έκανε το NewsIt.gr την περασμένη εβδομάδα όταν έβγαλε την «είδηση» με τίτλο «Η αρχή του τέλους για το Facebook».

Η είδηση πραγματευόταν το site QuitFacebookDay.com στο οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να δηλώσει πως θα κλείσει το λογαριασμό του στο Facebook σήμερα, 31 Μαΐου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που το Facebook διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα.

Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 24.000 άτομα γι αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, όταν στο facebook γράφονται πάνω από 1.000.000 χρήστες καθημερινά. Πώς δικαιολογείται λοιπόν ένας τέτοιος τίτλος, αν όχι με τη (μη) στρατηγική του «γράφω ό,τι να ‘ναι, αρκεί να φέρουμε κόσμο στο site»;

Νομίζω πως η Διοίκηση του site είναι πολύ καλύτερη από τέτοιες πρακτικές και ελπίζω πως σύντομα θα βάλει χέρι σε τέτοια κρούσματα.

Για την ιστορία, η αντίδραση του κόσμου – μεταξύ των οποίων κι εγώ – σε post στη σελίδα τους στο facebook το οποίο εμφανίστηκε στο news feed μου ήταν η κάτωθι:

Πότε θα εγκαταλείψουν οι «παλιομεσίτες» τις παλιές τους συνήθειες του να δημιουργούν ειδήσεις από το τίποτα; Όταν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στα παλιά μέσα και ασχολούμαστε μόνο με τα νέα που έχουν ψηφίσει πρώτα οι φίλοι μας; 🙂

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.