X
    Categories: Opinion

Αποτροπή πολέμου

Προ μηνών, είχα μια υποθετική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούν τα social media να αποτρέψουν ένα πόλεμο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, εγώ τασόμουν υπέρ. Και θα εξηγήσω γιατί.

Πρέπει να πω βέβαια πρώτα ότι θα χρειαστεί να κάνω κάποιες υποθέσεις όπως το ότι πρόκειται για συμβατικό (όχι οικονομικό, διπλωματικό ή ηλεκτρονικό) πόλεμο μεταξύ χώρών «δυτικού τύπου» που έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και μια

Ας πούμε ότι η χώρα Α θέλει να κατακτήσει τη χώρα Β, επιτιθέμενη με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις πρώτα από αέρα (για να εξουδετερώσει στρατηγικούς στόχους) και μετά από ξηρά για να αποτελειώσει το έργο της. Η χώρα Β απλώς αμυνεται με ότι δυνάμεις έχει στη διάθεσή της και φαίνεται πως πρόκειται να χάσει τον πόλεμο.

Φυσικά, οι πολίτες της Β -όντας πολίτες του παγκόσμιου χωριού- σίγουρα δε μένουν άπρακτοι.

Γράφουν, φωτογραφίζουν και κινηματογραφούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Βόμβες που γκρεμίζουν κτίρια και κατά καιρούς αστοχούν και έχουν «παράπλευερες απώλειες», άδεια ράφια στο supermarket, αποχαιρετισμό ανδρών από τις γυναίκες τους και άλλα τέτοια.

Και όλα αυτά τα κάνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στα αγγλικά. Σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει όλος ο δυτικός κόσμος. Και οι εικόνες που βλέπουν είναι από γειτονιές που μοιάζουν με τις γειτονιές στο δυτικό κόσμο. Και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν δεν είναι κάποιων σκουρόχρωμων, κακόμοιρων και πεινασμένων κουρελήδων αλλά ανθρώπων που μέχρι χτες είχαν δουλείες, γραφεία, αυτοκίνητα, περιουσία.

Πιστεύετε ότι δε θα υπάρξει κοινωνική κατακραυγή;

Πιστεύετε ότι μια τέτοιου είδους κοινωνική κατακραυγή ενάντια σε βόμβες που πέφτουν live, ενάντια σε ανθρώπους που ανεβάζουν live feed από την κάμερά τους για να δείξουν τον καταστροφέα – κατακτητή, δε θα ήταν αρκετή για να αναγκάσει τους ηγέτες των υπολοίπων γειτονικών χωρών και των υπερδυνάμεων να παρέμβουν;

Πιστεύετε ότι σε καμία περίπτωση δε μπορούν δυνητικά τα social media να σταματήσουν (αλλά και τους ίδιους ακριβώς λόγους που ο κατακτητής θα προβλέψει) να αποτρέψουν έναν συμβατικό πόλεμο;

Λίγο αφού είχα αυτή τη συζήτηση, έγινε η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο flotilla. Εξήγησα τότε ότι προφανώς δεν ήταν το παράδειγμα που έδωσα, αφού ούτε για πόλεμο πρόκειται, ούτε μεταξύ χωρών δυτικού τύπου, ούτε για εισβολή, ούτε για ανεμπόδιστη πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες.

Πιο πρόσφατα, είχαμε το παράδειγμα των Ισραηλιτών στρατιωτών που χορεύανε στο ρυθμό του τραγουδιού Tik-Tok της Kesha, το οποίο κάποιος ανέβασε, το είδαν εκατομμύρια άνθρωποι, γέλασαν και το έκλεισαν.

Κάποιοι όμως ασχολήθηκαν λίγο παραπάνω και μάθαμε πως το video είναι γυρισμένο σε ένα δρόμο της Παλαιστίνης όπου οι Παλαιστίνιοι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ενώ οι Ισραηλίτες έποικοι -που αποτελούν το 1% του πληθυσμού- μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Σύμφωνα μάλιστα με αυτό το video, ο Ισραηλινός στρατός οξυγονοκόλλησε τις πόρτες των κτιρίων ενώ οι Παλαιστίνιοι ήταν στα σπίτια τους, κι έτσι αναγκάζονται να βγαίνουν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα.

Τι προκάλεσε αυτό; Ένα awareness για την κατάσταση και μια διεθνή καταδίκη. Διεθνή κοινωνική κατακραυγή όμως όχι. Δεν ήταν απότομο, βίαιο, δεν σόκαρε.

Αν όμως επρόκειτο για δυτικούς λαούς με τους οποίους θα μπορούσε να ταυτιστεί ο δυτικός κόσμος, τι πιστεύετε πως θα προκαλούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική σύγκρουση;

Επισήμανση: Δεν εξετάζω το ποιός έχει δίκιο ή άδικο στο θέμα της Παλαιστίνης, ούτε με ενδιαφέρει να επιρρίψω ευθύνες στο Ισραήλ καθώς έχω δουλέψει με ανθρώπους εκεί και είναι άριστοι, ευσυνείδητοι και επαγγελματίες. Ας μείνουμε στο θέμα μας, τα social media. Thanks!

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.