X

FourSquare

Κατ’ αρχήν τα βασικά: Το foursquare είναι ένα εργαλείο geo-social media.

Φανταστείτε το σαν ένα facebook στο οποίο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ανεβάζεις ένα status update το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από μια πληροφορία για το πού βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Το χρησιμοποιείς μόνο από το κινητό σου.

Κάθε χρήστης του έχει τους φίλους του (τους οποίους μπορεί να εισάγει από το facebook με το που γράφεται) και κάθε φορά που βρίσκεται σε ένα μαγαζί, κέντρο, εστιατόριο, καφέ, γραφείο ή εμπορικό κέντρο κάνει check-in από το κινητό του.

Το check-in ειδοποιεί τους φίλους του χρήστη και παρέχεται η δυνατότητα παράλληλης ενημέρωσης στο facebook και στο twitter με link σε χάρτη στο google maps.

Κάποιος χρήστης μπορεί αν το επιθυμεί απλως να «φωνάξει» κάτι, δηλαδή να ανεβάσει ένα status χωρίς να κάνει check-in κάπου ή να κάνει check-in χωρίς να το μοιραστεί με τους φίλους του.

Ενδεικτική λίστα χρηστών από το xblog.gr

Το παιχνίδι έχει διαφοροποιηθεί από αντίστοιχες γεωγραφικές εφαρμογές (GoWalla, BrightKite, MobNotes) χάρη στο δικό του ενδιαφέρον τρόπο καταμέτρησης πόντων. Σκοπός κάθε χρήστη είναι να μαζέψει πόντους. Αυτό γίνεται με το να κάνει όσα περισσότερα check-ins μπορεί σε χώρους που δεν έχει ξαναπάει  ή σε χώρους που δεν είναι ήδη καταχωρημένοι, καθώς αυτές οι δραστηριότητες δίνουν περισσότερους πόντους.

Παράλληλα, ο χρήστης ανάλογα με τη δράση του μαζεύει και badges τα οποία δείχνουν το πόσο καλός χρήστης είναι. Υπάρχουν badges για διάφορα πράγματα, όπως το να κάνεις check-in σε πλοίο, να κάνεις check-in μετά τις 3 το βράδυ κάπου ενώ η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη, να κάνεις check-in κάπου με τρία άτομα του αντίθετου φύλου κλπ.

Τέλος, ένα σημαντικός παράγοντας που έχει κάνει το foursquare να πιάσει έναντι σε ανταγωνιστές του είναι οι «δημαρχίες».

Κάθε χώρος μετά από μερικά check-ins, αποκτά ένα «Δήμαρχο» (Mayor).  Ο Δήμαρχος μπορεί να είναι μόνο ένας ανά πάσα στιγμή για κάθε μαγαζί και φυσικά δίνει top bragging rights σε όποιον είναι Δήμαρχος σε πολυσύχναστους χώρους όπως το Mall, το Villa Mercedes, το Balux κ.ά.

Σε Αγγλία και Αμερική, το να είσαι Δήμαρχος σε κάποιο χώρο, καμιά φορά σημαίνει ότι είσαι και τιμώμενο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε γενναιόδωρη έκπτωση, δωρεάν προσφορές ή κάποιο άλλο δώρο. Στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει κάποια καταστήματα κάτι αντίστοιχο, αλλά σίγουρα αυτό θα αποκτήσει νόημα μόλις κάποια αλυσίδα υιοθετήσει το concept (hint, hint, ακούνε εκεί έξω οι αλυσίδες φαγητού;).

Το foursquare διατίθεται σε έκδοση για iPhone, Blackberry, και κινητά με λειτουργικό σύστημα Android. Για τα υπόλοιπα κινητά υπάρχει πάντα και η Mobile Web έκδοση, η οποία όμως είναι πολύ δύσχρηστη. Σε αντίθεση, η έκδοση για iPhone υπερισχύει των άλλων εκδόσεων λόγω της λειτουργικότητας και της πληρότητάς της.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

View Comments (0)

  • Για το FourSquare σήμερα βγήκε η 1η ελληνική εφαρμογή Snoop. H εφαρμογή επιτρέπει την αναζήτηση venues με ελληνικές κατηγορίες σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα θα έρουν και νέα features, όπως και θα προστεθεί και το gowalla.

    snoopαρετε όλοι λοιπόν στο 4square.gr ή snoop.gr

    • Ενδιαφέρον. Τι ψήνεις για το μέλλον του Snoop, Mil?

  • Σίγουρα όχι κάτι πιο geo-social από ότι αυτό αλλά πιο geo-marketing με στόχο τις καλύτερες προσφορές για τον τελικό καταναλωτή.

    Regards

This website uses cookies.