X
    Categories: Viral

Hotmail: Το πρώτο εμπορικό viral

Την Παρασκευή ρώτησα ποιός θυμόταν ποιό ήταν το πρώτο viral.

Τη σωστή απάντηση έδωσε ο Χρήστος Σινόπουλος (μετά από λίγο σκάλισμα): Το Hotmail, εν έτει 1996.

Σίγουρα, δεν ήταν όλοι online το 1996. Στην Ελλάδα δεν ήμασταν πάνω από 2.000 άτομα που είχαμε πρόσβαση στο Internet, οπότε ας σας θυμήσω τι ακριβώς ήταν αυτό το viral αν και σίγουρα το έχετε δει και δεν τον προσέξατε.

Το hotmail ήταν το πρώτο webmail. Ως τότε, τα emails είτε τα διαβάζαμε μέσω κάποιων non-web clients. Για να το μάθει κι άλλος κόσμος, κάθε email που έστελνε ο κάθε χρήστης είχε από κάτω μια «υπογραφή» (signature) της που διαφήμιζε την υπηρεσία ως το μοναδικό free webmail.

Η υπογραφή είχε τρελλή επιτυχία καθώς διαφήμιζε μια υπηρεσία που ο κόσμος είχε ανάγκη: ένα email το οποίο είναι δωρεάν, δεν αλλάζει κάθε φορά που άλλαζουμε πάροχο και μπορούμε να το δούμε από οπουδήποτε.

Μέσα σε 1 χρόνο, το Hotmail πουλήθηκε στη Microsoft για $400 εκ. και ήταν το deal που συγκλόνισε την εποχή και έβαλε τις βάσεις για την εποχή των dot-coms λίγο αργότερα. Έκτοτε το Hotmail άλλαξε το λογότυπό του πολλές φορές ανάλογα με τις ανάγκες της Microsoft και σήμερα μάλλον μαζεύει σκόνη αφού η πλειονότητα του κόσμου προτιμάει το Gmail.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.