X

Zara και Social Media

Πώς μπορεί ένα brand που δεν ασχολείται με τα Social Media στην Ελλάδα (γιατί διεθνώς φυσικά και ασχολείται) να βρει το μπελά του από το πουθενά;

Την απάντηση έρχεται να δώσει μια σελίδα στο facebook, η οποία αριθμεί 35.000 μέλη και ονομάζεται «Μην ψωνίζετε στα καταστήματα Zara και δείτε το γιατί».

Με βάση τους ισχυρισμούς του δημιουργού της σελίδας, «τα καταστήματα ΖΑRΑ είναι παραμάγαζα των Σκοπιανών», επειδή κατασκευάζουν ρούχα στην ΠΓΔΜ και την αναφέρουν ως Macedonia.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως παρά την ισχυρότατη παρουσία των κεντρικών Zara στο Facebook με 1,7 εκατομμύρια fans, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη σελίδα ζει και βασιλεύει χωρίς να έχει κάτσει κάποιος να απαντήσει στους ανυπόστατους ισχυρισμούς ενός εξαγριωμένου καταναλωτή που φαίνεται να έχει επηρεάσει 35.000 ακόμα άτομα, απευθυνόμενος στα εθνικά φρονήματά τους.

Με τα posts μιας ημέρας, αυτής των Χριστουγέννων που πέρασαν, έχουν μαζευτεί πάνω από 400 σχόλια, υπέρ και κατά των ισχυρισμών του διαχειριστή της σελίδας, ο οποίος παραμένει ανώνυμος.

Ευτυχώς, οι χρήστες που αγαπούν το brand κάθονται και εξηγούν πως τα γραφόμενα στη συγκεκριμένη σελίδα είναι ανυπόστατα και ψευδή. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως είναι ευρέως γνωστό πως η Inditex (η ιδιοκτήτρια ισπανική εταιρία των καταστημάτων Zara)  κατασκευάζει τα ρούχα της σε πλοία για λόγους μείωσης κόστους, ώστε να μην υπόκειται στους νόμους κανενός κράτους.

Ακόμα κι αυτό προσωπικά δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια, αλλά δε νομίζω πως το να γνωρίζουν οι καταναλωτές τις «πατέντες» της εταιρίας, βοηθάει το brand να μειώσει τα κόστη απέναντι στους υπαλλήλους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με τόσους πολλούς να διαφωνούν με το πνεύμα του group και να θέλουν την κατάργησή του, το γκρουπ αυτό κάνει κακό στο brand.

Έχουν να δουν πολλά ακόμη τα μάτια μας μέχρι να καταλάβουν οι εταιρίες πως η παρουσία τους στα social media είναι αναγκαία.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.