The New Stuff - Suit digital marketing

Τα κορυφαία fashion blogs στην Ελλάδα

George Anagnostopoulos


 

carolinaengman-versace004s1

Πρώτη φορά το άκουσα πριν δύο χρόνια: τα fashion blogs είναι για τις γυναίκες ότι τα technology blogs για τους άνδρες. Πρωτάκουστο!

Για έναν outsider του χώρου που επενδύει κυρίως σε mainstream brands και καμιά φορά σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, τα blogs που ασχολούνται με τη μόδα αποτελούν σίγουρα ένα περίεργο (έως και αδιάφορο) θέμα.

Όμως η ραγδαία ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (πολύ συγκεκριμένο target group, συνεχή δημιουργία αυθεντικού και προσωπικού περιεχομένου, μεγάλη απήχηση στους αναγνώστες) αποτελούν ιδανικό playground για τους fashion marketers.

Σημαντικό είναι να έχουμε υπ’όψην ότι τα fashion blogs μπορεί να είναι γραμμένα από γυναίκες ή άντρες, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με δικό τους domain/hosting ή όχι, χωρίς αυτές η κατηγοριοποιήσεις να παίζουν αρνητικό ρόλο στην επισκεψιμότητά τους. Και αυτό είναι βασικό, γιατί οι fashion bloggers κάνουν ότι κάνουν περισσότερο γιατί τους αρέσει παρά ως ένα τρόπο για να έχουν ένα εισόδημα.

Επίσης μπορεί τα blogs να γράφονται με κύριο άξονα το προσωπικό στυλ του συντάκτη ή την ενημέρωση από τον χώρο της μόδας αλλά συνήθως συνδυάζουν και τα δύο αυτά στοιχεία παράλληλα.

Ποιά βρίσκουμε λοιπόν πιο αξιόλογα fashion blogs στην Ελλάδα;

Shopping Therapy
Το πιο παλιό ελληνικό fashion blog για το προσωπικό στυλ και την χαρά του shopping είναι στον αέρα από τον Αύγουστο του 2006. Η Stella – της οποίας το πραγματικό όνομα δεν είναι Στέλλα, αλλά who cares – γράφει για το shopping σε όλες του τις μορφές, χωρίς να αισθάνεται ποτέ την ανάγκη να απολογηθεί για την χαρά που της δίνει. Μεγάλο ατού του blog είναι τα εκτενή reviews για online shops (γκρουπαρισμένα στο tab I e-shop therefore I am) στα οποία αναλύει εκτενώς τα πάντα: την εμπειρία χρήσης του εκάστοτε e-shop, το customer service, τον τρόπο και έξοδα αποστολής και την ποιότητα των αγορών που έκανε. Τα πολύ απλά αλλά κατατοπιστικότατα ποστ του Shopping Therapy έχουν βοηθήσει πολλές ελληνίδες να σταματήσουν να φοβούνται το ηλεκτρονικό shopping cart. Παρόλο που η δική μου σχέση με την τηλεόραση είναι αμελητέα, μεγάλο hit πρέπει να είναι και τα εβδομαδιαία recap post της για το ελληνικό Next Top Model.

Streetgeist

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα street style photography blogs στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα μπορεί να παινευτεί ότι έχει δημοσιευτεί στο site της γαλλικής Vogue. Από τον Οκτώβριο του 2008 η Άλκηστη και ο Άρης βγαίνουν βόλτα στην πόλη, σταματούν ευγενικά όποιον τους κεντρίσει το ενδιαφέρον με το ιδιαίτερο στυλ του και τον φωτογραφίζουν. Το αποτέλεσμα είναι πάντα στυλιστικά γοητευτικό και τεχνικά άρτιο, πάντα με βασικό άξονα το προσωπικό στυλ του πρωταγωνιστή. Αν και ξεκίνησε καταγράφοντας ελληνικούς δρόμους, ο φακός του Streetgeist προσφάτως μετακόμισε στο Los Angeles απ’όπου συνεχίζει να φωτογραφίζει stylish people.

Alecca Rox
Από τα λίγα ελληνικά fashion blogs που λειτουργούν με κύριο κίνητρο τη δίψα για μια διαφορετική ενημέρωση και ουσιαστικό σχολιασμό πάνω στον χώρο της μόδας. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 που ξεκίνησε, η Alecca Rox στηρίζει την ελληνική μόδα παρουσιάζοντας τις συλλογές ελλήνων σχεδιαστών, καλύπτοντας τις fashion weeks, πηγαίνοντας σε events ανεξάρτητων δημιουργών, γράφοντας για τα ηθικά ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της μόδας, πάντα με την επιμονή και μεράκι που σπάνια βλέπουμε πια ακόμα κι από επαγγελματίες του χώρου.

Fashion Architect
Ο τίτλος δεν είναι ένα απλό λογοπαίγνιο, καθώς η Πηνελόπη Καπνουλά είναι μια αρχιτέκτονας με ενδιαφέρον για την μόδα. Με κύριο άξονα το προσωπικό της στυλ και παράλληλο ενδιαφέρον το πάντρεμα αρχιτεκτονικής και μόδας, από τον Απρίλιο του 2008 καταγράφει τι φόρεσε, τι αγόρασε και τί είδε στις ελληνικές fashion weeks. Έχει και εκείνη μια ιδιαίτερη αγάπη στο online shopping, με μια κατηγορία ποστ αφιερωμένων σε αυτό. Προσωπικά, ήταν το πρώτο fashion blog το οποίο θυμάμαι να γνώρισα.

uN nouVeau iDEAL
Ένα από τα πιο πετύχημένα επαγγελματικά fashion blogs, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Ο πολυτάλαντος (το βιογραφικό του γράφει fashion designer, DJ, στυλίστας, φωτογράφος, illustrator και fashion journalist) Κυπριο-Σύριος Filep Motwary ξεκίνησε το blog του το 2005, όταν γύρισε στην Ελλάδα αφού δούλεψε σαν intern για τους οίκους John Galliano, Dior και Chloe στο Παρίσι. Από τότε καλύπτει fashion events στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύει την προσωπική του δουλειά σαν σχεδιαστής μόδας, φωτογράφος και illustrator και παίρνει αποκλειστικές συνεντεύξεις από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της τέχνης και της μόδας.

Life Full of Fashion
Η Έλενα Πάκου γράφει το Life Full of Fashion από τον Αύγουστο του 2008. Παράλληλα τελειώνει τις σπουδές της στα ΜΜΕ με μια πτυχιακή πάνω στο επίκαιρο θέμα του Ethical Fashion, έχοντας ήδη δουλέψει σε μεγάλη ελληνική e-tail εταιρεία σαν fashion consultant. Αν και ο βασικός χαρακτήρας του blog της είναι το προσωπικό της στυλ, η Έλενα εξελίσσεται σε προστάτιδα-blogger των ελλήνων σχεδιαστών, αφιερώνοντάς πολυάριθμα ποστ για να αναδείξει τη δουλειά τους.

UPDATES:

Το άρθρο αυτό αφορά στο 2010.

Για πιο επίκαιρα άρθρα μπορείτε να δείτε τα αντίστοιχα άρθρα του 2012 και του 2014.

Social Media

bloggers · fashion · fashion blogs · kapnoula · motwary · pakou · stella · streetgeist

George Anagnostopoulos

Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

Recently Published

»

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και αλλαγές ενόψει της νέας αγοράς εργασίας από το digital του Alba

»

9+1 συμβουλές για βελτίωση του conversion rate (B2B)

Βελτιστοποίηση των landing pages
»

Βελτιστοποίηση των landing pages

»

Η δύναμη του Real-Τime Marketing στην Digital Marketing Στρατηγική σας

»

Πως οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν υπαλλήλους μέσω των social media.

Instagram-Marketing-Expert-Delhi
»

Επιτυχημένο Instagram Marketing

»

Τα πλεονεκτήματα του Programmatic Advertising

»

5 λάθη στην digital branding στρατηγική που σου κοστίζουν

»

Ποια η έννοια του Penetration Testing και πως εφαρμόζεται στο site σας ;

retargeting-vs-remarketing-dsim
»

Η απόσταση ανάμεσα στο remarketing και το retargeting