The New Stuff - Suit digital marketing

Η νέα έκδοση του Google Penguin και οι ποινές για τα guest posts

Theodore Katrivanos


Η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε το Penguin Update από τη Google ήταν τον Απρίλιο του 2012. Σκοπός του ήταν και εξακολουθεί να είναι να βρίσκει εκείνα τα sites τα οποία δεν τηρούν τις απαιτήσεις των Google Webmaster Guidelines και ακολουθούν τεχνικές Black-Hat SEO (δηλαδή spamming) με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό τους στα αποτελέσματα αναζήτησης και την εμφάνισή τους σε θέσεις κάτω των 100 πρώτων αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν προβούμε στη διόρθωση αυτών των κακών links, τότε η ιστοσελίδα μας επανέρχεται στις προηγούμενες θέσεις.

Πριν από μία εβδομάδα η Google ανακοίνωσε την ανανέωση του αλγόριθμου και μας παρουσίασε το Penguin 3.0 του οποίου το rollout θα συνεχιστεί και για τις επόμενες εβδομάδες. Η  ενημέρωση επηρεάζει όλες τις εκδόσεις της Google ανά τον κόσμο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει αντίκτυπο μόνο στο 1% των αγγλικών αναζητήσεων και σιγά σιγά θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες γλώσσες.

Η ανανέωση αυτή έρχεται μετά από ένα χρόνο και ήταν από τις πιο αναμενόμενες, μιας και για να δεις αποτελέσματα στην ιστοσελίδα, από τη στιγμή που έχεις βγάλει τα αρνητικά links, πρέπει να περιμένεις την καινούρια έκδοση. Έτσι, όλοι όσοι είχαν “χτυπηθεί” από το Penguin το 2013 τώρα μπορούν να δουν βελτίωση στην κίνηση του site τους. Όπως φαίνεται, προς στιγμήν, η ανανέωση αυτή δεν διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες εκδόσεις του.

penalty

Όμως η Google έχει παραβλέψει μία απειλή την οποία και θέλει να εξολοθρεύσει εδώ και αρκετό καιρό: το να παίρνει κανείς links μέσω guest blogging. Η ανακοίνωση αυτή έγινε δια στόματος  Matt Cutts, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της ομάδας Webspam της Google. Όπως ανέφερε, το guest blogging έχει φτάσει να χαρακτηρίζεται πλέον ως spam και ως συμβουλή στους marketers δίνει να μην αποδέχονται guest blog posts, παρά μόνο αν μπορούν να εγγυηθούν για κάποιον προσωπικά. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να μην βασίζονται σε guest posts ή σε guest blogging SEO σαν μέρος στρατηγικής για link-building. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλοί καλοί λόγοι για να κάνει κανείς guest blogging όμως μιλάμε αποκλειστικά για SEO σκοπούς.

Μέχρι στιγμής ο Penguin 3.0 φαίνεται ακίνδυνος. Χωρίς να είμαστε σίγουροι όμως για το αν η καινούρια έκδοσή του θα προβεί σε τέτοιες διαδικασίες και ποινές, καλό θα ήταν εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας.

Εάν είστε link builder ή content marketer με δικό σας blog και γράφετε άρθρα, ιστορίες και κάνετε post σε διάφορα sites στα οποία βάζετε link για το site σας και δεχθείτε προειδοποίηση από τη Google, μην πανικοβληθείτε. Οποιαδήποτε και να είναι η ποινή, μπορείτε να ανακάμψετε. Επίσης μία χρήσιμη λύση θα ήταν να βάλετε nofollow links. Δεν είναι η πηγή του link που τελικά το κάνουν να χαρακτηρίζεται ως unnatural. Αυτό που στην ουσία προσπαθεί η Google να αναλύσει είναι linking μοτίβα για να καταλάβει αν υπάρχει πρόθεση στο να παραποιήσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεών της.

Σε γενικές γραμμές ας ξεχάσουμε πως να χτίσουμε links μιας και φαίνεται επικίνδυνο και ας συγκεντρωθούμε στο πως να χτίσουμε κοινό.

 

Search · SEO

google · link building · penalties · penguin · seo

Agencies · Brand & Marketing Managers · Directors / Senior Management · Small Businesses

Theodore Katrivanos

Ο Θοδωρής σπούδασε Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Creative Advertising Strategy σε Αθήνα και Λονδίνο. Τώρα δραστηριοποιείται στο χώρο της Digital διαφήμισης και του SEO.

Recently Published

»

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακά και αλλαγές ενόψει της νέας αγοράς εργασίας από το digital του Alba

»

9+1 συμβουλές για βελτίωση του conversion rate (B2B)

Βελτιστοποίηση των landing pages
»

Βελτιστοποίηση των landing pages

»

Η δύναμη του Real-Τime Marketing στην Digital Marketing Στρατηγική σας

»

Πως οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν υπαλλήλους μέσω των social media.

Instagram-Marketing-Expert-Delhi
»

Επιτυχημένο Instagram Marketing

»

Τα πλεονεκτήματα του Programmatic Advertising

»

5 λάθη στην digital branding στρατηγική που σου κοστίζουν

»

Ποια η έννοια του Penetration Testing και πως εφαρμόζεται στο site σας ;

retargeting-vs-remarketing-dsim
»

Η απόσταση ανάμεσα στο remarketing και το retargeting