X
    Categories: Social Media

Wiki-more

Wikipedia. Με διαφορά το γνωστότερο wiki στον πλανήτη.

Τι σημαίνει Wiki; Στα χαβανέζικα σημαίνει γρήγορο. Μετά την επιτυχία της Wikipedia, η λέξη Wiki γρήγορα «έπιασε» γενικότερα σαν όρος και χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στην Ελλάδα όπως σε αυτό το γραφείο ταξιδίων.

Τα μεγαλύτερα Wikis είναι εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και άλλα που έχουν εμπορικό σκοπό.

Το μεγαλύτερο αυτών είναι το WOWWiki, ένα branded wiki, για το World Of Worldcraft της Blizzard, το πιο επιτυχημένο παιχνίδι η/υ ever. Το WOWWiki είναι ένα πολύ σημαντικό resource για τους παίκτες του παιχνιδιού, αφού περιέχει λεπτομέρειες για σημεία του παιχνδιού που όλοι οι παίκτες θα χρειαστεί να αποκτήσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα City Wikis που διανέμουν local πληροφορία στους τουρίστες / επισκέπτες κάθε πόλης, μέσα από άρθρα τα οποία έχουν γράψει ντόπιοι για τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη. Κάποια μάλιστα εξ’ αυτών, όπως αυτό του Λονδίνου, ξεφεύγουν και από το look ‘n’ feel του κλασικού Wiki στο οποίο μας έμαθε η Wikipedia.

Δε θα μπορούσαν να λείψουν από μια τέτοια καταγραφή και οι Uncyclopedias αυτού του κόσμου. Η Uncyclopedia είναι μια σατιρική εγκυκλοπαίδεια με χιουμοριστικά άρθρα που μοιάζουν με εγκυκλοπαιδικά και φυσικά έχει και ελληνική σελίδα, γνωστότερη ως Φρικηπαίδεια, με πάνω από 2.000 άρθρα.

Ούτε φυσικά μπορούμε να μην αναφέρουμε και τα anti-corporate Wikis όπως είναι το WikiLeaks, το οποίο δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα οργανισμών για την κοινή οφέλεια.

Το ερώτημα που γεννιέται λοιπόν είναι πόσο σύντομα και ποιά brands θα ωφεληθούν από το να φτιάξουν (ή να συμμετέχουν σε) ένα Wiki για τα προϊόντα τους.

Σίγουρα μπορώ να φανταστώ ότι αρκετά πολύπλοκα προϊόντα όπως είναι τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα ή κάποια τεχνολογικά προϊόντα να αξίζει να έχουν το δικό τους Wiki προκειμένου να μπορεί ένας δυνητικός αγοραστής να συναξιολογήσει το support που θα πάρει από το pool των χρηστών. Για παράδειγμα, σίγουρα κάποιοι fans της Audi θα ήθελαν να είχαν περισσότερες πληροφορίες για το αυτοκίνητό τους από αυτές που τους δίνει το manual.

Αλλά και άλλες κατηγορίες προϊόντων πιθανόν να μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την δίψα για γνώση. Για παράδειγμα, δε θα μου φαινόταν καθόλου παράλογο αν μια αλυσίδα οργανικών προϊόντων ξεκινούσε ένα Wiki με κάποια βασικά προϊόντα όπου εξηγούσε το πώς το κάθε ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται σε άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να μπει στον οργανισμό μας.

Η γνώση είναι δύναμη.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

This website uses cookies.