X
    Categories: Wrong Moves

Bad, bad Apple!

Ποιά είναι η εταιρεία που έχει την καλύτερη προβολή στα social media;

Ναι, είναι η Apple.

Η Apple εξειδικεύεται στο να κάνει δύο πράγματα καλά: marketing και design.

Την παραγωγή των προϊόντων της την αφήνει στα χέρια τρίτων. Συγκεκριμένα, για τα iPhones περί ου ο λόγος, την Foxconn. Εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν και μεγάλες εγκατάστασεις παραγωγής στην Κίνα. Και όταν λέμε μεγάλες, εννοούμε ότι απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

Η Apple λοιπόν, σχεδιάζει τα προϊόντα της, και τα δίνει στη Foxconn για να τα παράγει. Μέχρι να τα παράγει, η Apple επικεντρώνεται στο marketing των προϊόντων της πολύ πριν το launch τους.

Συγκεκριμένα, στα τηλέφωνα, η Apple έχει διατηρήσει ένα brand, το iPhone όλα αυτά τα χρόνια, αντί να αλλάζει το προϊόν της σημαντικά όπως κάνουν οι άλλες εταιρείες. Έτσι, ενώ ας πούμε από την άλλη κυρία των smartphones, την HTC, μαθαίνουμε κάθε χρόνο για 3-4 νέα σοβαρά μοντέλα, η Apple εδώ και 4 χρόνια επιμένει με ένα brand: iPhone. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο brand στην κινητή τηλεφωνία παγκοσμίως.

Έχοντας λοιπόν σταθερό το brand, αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι το μοντέλο που λανσάρουν. Από τα πρώτης γενιάς iPhone, πήγαμε στα δεύτερης γενιάς (3G), στα τρίτης γενιάς (3GS) και τώρα στα τέταρτης (iPhone 4).

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Η Apple τόσο καιρό είχε καταφέρει να κάνει τους Mac fans, οι οποίοι είναι κατά βάση early adopters, big spenders και hard core enthusiasts της τεχνολογίας, να υιοθετήσουν πρώτοι το iPhone και να κάνουν το word of mouth για τους υπόλοιπους. Το WOMM ήταν τόσο ισχυρό που αρκετοί που πέρνανε iPhone μετά αγόραζανε και κάποιο προϊόν Mac αφού είχαν μαγευτεί από το σχεδιασμό του και την εύκολη χρήση του νέου τους τηλεφώνου.

Τώρα όμως, με το λανσάρισμα του 4, και μετά από πολύ ντόρο που έχει δημιουργηθεί, τόσο το marketing της Apple αλλά και ο ίδιος ο Steve Jobs, δείχνουν ότι έκαναν ένα βασικό λάθος. Εμπιστεύτηκαν τόσο πολύ το ότι έχουν φτιάξει ένα καλό όνομα, που προφανώς δεν τέσταραν αρκετά το iPhone 4 πριν το βγάλουν.

Το τηλέφωνο που έχει λανσαριστεί εδώ και μια βδομάδα παρουσιάζει προβλήματα στη χρήση του, καθώς αν κάποιος το κρατάει, χάνει το σήμα του.

Η Apple σπεύδει να επισημάνει πως αυτό συμβαίνει όταν κρατάει κάποιος το τηλέφωνο με το λάθος τρόπο. Μόνο που ο «λάθος τρόπος» είναι ο τρόπος που το κρατάμε όλοι. Και το σήμα που χάνεται είναι ικανό μέχρι και να πάει τις πέντε μπάρες στο μηδέν.

Τώρα η Apple έχει πραγματικά θέμα. Καθώς αρχίζει να κερδίζει έδαφος το Android (ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα του iOS 4 που έχει το iPhone) και καθώς η Microsoft έχει το Windows Mobile 7 προ των θυρών, αυτό το λάθος θα της κοστίσει πολύ.

Και ενώ η μπλογκόσφαιρα έχει πάρει φωτιά από χρήστες που λένε ότι αντιμετωπίζουν κι εκείνοι το θέμα της κεραίας, η Apple αντιμετωπίζει το θέμα σαν μην υπάρχον, δίνοντας εντολές στους υπαλλήλους τους να αρνούνται στους πελάτες ότι υπάρχει θέμα κακής λήψης. Φυσικά, η εντολή αυτή βγήκε στον αέρα και η Apple ξεμπροστιάστηκε.

Στη συνέχεια, ο Steve Jobs απάντησε σε email σε χρήστη πως πρέπει να «χαλαρώσει, ένα τηλέφωνο είναι μόνο, δεν αξίζει» [τη φασαρία].

Δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι χρήστες να ακούσουν όταν πλήρωσαν $200 για το τηλέφωνό τους -επιπλέον της διετούς ανανέωσης συμβολαίου στην AT&T.

Ηθικό δίδαγμα;

Ποτέ, ποτέ, δεν ξεχνάμε ότι πρώτοι είναι οι πελάτες. Ακόμα κι αν είμαστε τόσο καλοί στο marketing όσο είναι η Apple.

George Anagnostopoulos: Ο Γιώργος είναι ο δημιουργός του Suit. Η ενασχόλησή του με τα online communities και το Internet marketing κρατεί από τα nineties. Το πλήρες βιογραφικό του είναι διαθέσιμο εδώ αλλά το short version είναι ότι είναι ο ιδρυτής και CEO της Socialab.

View Comments (0)

  • Μία σημείωση μόνο: αυτά περί χαλαρώματος κτλ αποδείχθηκαν μη αληθή. κατά τα αλλά πολύ καλές παρατηρήσεις. φχ Α.

  • Μόνο που βγήκε επίσημη ανακοίνωση ότι θα διορθώσουν το πρόβλημα με αναβάθμιση του λογισμικου.

  • Δεν διορθώνεται το πρόβλημα με την αναβάθμιση...μόνο η ένδειξη του σήματος (μπάρες) στο iPhone και ισχύει για όλα τα μοντέλα (!)...

    Είδομεν...

  • Guys, thanks για τα σχόλια. Άργησα να απαντήσω γιατί έλειπα ταξιδάκι στην Κύπρο.

    @AlexC, αυτό κι αν αξίζει ξεχωριστό post. Στα social media πολλές φορές βγαίνει κάτι που δεν είναι αληθινό! :)

    @Chrysanthos συμφωνώ με τον @Cabbage. Για να φτιάξει ΛΙΓΟ τη φήμη του iPhone 4, θα χαλάσει τη φάση για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

This website uses cookies.